Jöhet az újságírók jövedelemadó-mentessége Romániában

2020. február 12. 14:53

A román képviselőház kedden megszavazta, hogy az újságíróknak nem kell fizetniük személyi jövedelemadót. A jogszabályt még Klaus Iohannis államelnöknek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. Már az informatikusok is mentesülnek az szja-fizetés alól.

2020. február 12. 14:53
null

A tervezetet tavaly terjesztette be a törvényhozói testületben a szociáldemokrata Valeriu Steriu képviselő, akinek az indítványát több párt honatyája támogatta aláírásával. A keddi végszavazáson a jogszabály elfogadása mellett 174-en voksoltak, 2-en ellene szavaztak 91 tartózkodás mellett.

A jogszabály szerint a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól mentesülnek az újságírók az írott és az elektronikus médiában egyaránt, beleértve a televízióknál és a rádióknál dolgozó technikusokat, operatőröket is.

A törvény hatályba lépését Klaus Iohannis akadályozhatja meg, aki többször populizmussal és demagógiával vádolta a jelenleg ellenzékben levő Szociáldemokrata Pártot (PSD), amely azonban a legtöbb mandátummal rendelkezik a törvényhozói testületben. Az elnök visszaküldheti a parlamentnek a jogszabályt, vagy alkotmányossági normakontrollt kérhet.

Romániában jelenleg az informatikusok mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. Ez utóbbiak adómentességéről a múlt héten megbuktatott liberális kormány tagjai többször nyilatkoztak, Ludovic Orban ügyvivő kormányfő és miniszterelnök-jelölt például többször az adómentesség eltörlése mellett érvelt.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2020. március 09. 15:44
Vagy egyszerűen bojkottálják a nekik nem tetsző médiákat! Amúgy mifaszé kéne egy sajtómunkásnak mentesülnie az adózás alól?
aleb19
2020. március 09. 15:44
ezt a gusztustalan kivetelezest a szadesz/maszop is alkalmazta kb 25 eve, hogy a megmondoembereiket premizaljak anno ...1998-ban toroltek el
nemvagyoksanyi
2020. március 09. 15:44
Elment az eszük! Ezzel felesleges társadalmi feszültségeket generálnak, meg persze mehet majd minden szakma lobbizni, hogy nekik is adjanak adómentességet. Vagy bejelentik a munkavállalóikat "informatikusként", csak hadd lehessen csalni az adót.
Akitlosz
2020. február 28. 14:40
Kíváncsi vagyok, hogy mi lehetett ennek a törvénynek az indoklása. Erősen megkülönböztető jellegű, ami alkotmányossági aggályt vet fel. Attól függ az adófizetési kötelezettség, hogy kinek mi a szakmája, a munkája? Hát ez így nagyon necces.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik