Felmérés: Biztosnak érzik állásukat a magyar munkavállalók, de a váltástól sem félnek

2020. február 12. 12:20

A magyar munkavállalók állásukat biztosnak érzik, az újbóli elhelyezkedési esélyeiket pedig továbbra is optimistán ítélik meg; a megkérdezettek 72 százaléka minimum öt évre biztosnak látja a pozícióját a munkahelyén, és 76 százalékuk véli úgy, hogy a cég, amelynél dolgozik, öt év múlva is működni fog.

2020. február 12. 12:20
null

A BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián 1200 ember megkérdezésén alapuló, tavaly ősszel végzett reprezentatív felmérése alapján képzett BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Index 69 pont lett. Az egy évvel korábbihoz képest 1 ponttal emelkedett, így az érték a munkavállalók körében továbbra is optimista hozzáállást mutat.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít számukra.

A felmérésben 13 kérdésben azt vizsgálták, hogyan ítélik meg a munkavállalók munkahelyük biztonságát, milyen lépéseket tennének munkahelyük megőrzése érdekében, illetve azt, hogy milyennek látják egy új állás megtalálásának esélyét.

A kutatásban 91 pontot mértek annál a kérdésnél, hogy az adott munkavállaló mennyire érzi biztosnak a pozícióját. Ez az érték 2018 novemberéhez képest nem változott, 2017-hez képest 3 ponttal emelkedett, a három, illetve négy évvel ezelőtti adatokhoz képest 7, illetve 18 pontos ugrást mutat. Ez is azt támasztja alá, hogy a megkérdezett munkavállalók jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, mint korábban, írják az elemzők.

Az újbóli elhelyezkedés esélyének megítélésénél 56 pontot mértek, az előző év azonos időszakában ez az érték 52 pont volt, 2017-ben pedig 46 pont.

A közleményben Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója kifejtette, a felmérés eredményei azt mutatják, hogy továbbra is optimistán ítélik meg az egzisztenciális helyzetüket a magyarországi munkavállalók, amelyet alátámaszt az aktuális munkahely stabilitásában való hit, illetve az újbóli elhelyezkedés esélyének pozitív megközelítése.

A demográfiai változókat figyelembe véve megállapították, hogy az átlagnál továbbra is jobban bíznak a munkahelyükben a budapestiek, valamint az érettségivel és diplomával rendelkezők.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik