A Boeing válsága Trump újraválasztási esélyeit is csökkentheti

2020. február 11. 13:59

Takács Zsolt
Donald Trump amerikai elnök egyik legnagyobb fegyvere a 2020-as választásokon az erős hazai gazdaság, de többek közt a Boeing krízise és a kereskedelmi súrlódások is alááshatják a stratégiáját.

Donald Trump erősen kritizálta a Boeinget és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az egész amerikai gazdaságot visszaveti a vállalat gyengélkedése – amit a 737 MAX repülőgépek gyártásának leállítása okozott. A gyártás csökkentésének következtében a Boeing egyik legnagyobb beszállítója, a Spirit AeroSystems 2800 munkavállalót bocsátott már el. Az elemzők szerint

a vállalat gyengélkedése éves szinten 0,2 százalékpontos csökkenést jelenthet az amerikai GDP-ben.

Trump kamatcsökkentést szeretne

Az elnök kritizálta a FED monetáris politikáját, illetve azt, hogy nem csökkentik még tovább a kamatokat, mert ezzel a hitelezés költségeit túl magasan tartják a gazdasági szereplők számára. A kereskedelmi feszültségek következtében az amerikai befektetések száma nagymértékben lecsökkent, mivel

hatalmas bizonytalanság jellemzi a befektetői légkört.

Trump győzelemnek tartja a Kínával aláírt januári kereskedelmi egyezményt és rendre hivatkozik a részvénypiacok erős helyzetére.

Eközben az amerikai szenátus felmentette Trumpot az ellene irányuló alkotmányos vádeljárásban, így ellenfeleinek nem sikerült lemondatniuk az elnököt. Elemzők már azt is megfogalmazzák, hogy épp a gazdaság mentette meg Trumpot, hiszen a munkanélküliség 50 éves mélyponton van, a tőzsdék pedig rekordmagasságok közelében járnak. Az amerikai fogyasztóknak egyelőre nem kell félniük, régen volt ilyen sok embernek munkája és a fogyasztást is tudják bővíteni – ez ellensúlyozhatja, hogy az iparban több vállalat gyengélkedik, az USA feldolgozóipara enyhe recesszióba is esett 2019-ben.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés