Korai még pánikba esni a koronavírus hatása miatt

2020. február 03. 13:56

A globális GDP-re vonatkozó hatása valószínűleg kismértékű lesz.

2020. február 03. 13:56
null
Shang-Jin Wei

„A Kína egyik legnagyobb városának és kiemelt közlekedési csomópontjának számító Vuhanban megjelent új koronavírus (2019-nCov) által előidézett pánik a 2003-as SARS-krízis tetőpontján tapasztalt félelmeket és bizonytalanságokat idézi meg. A kínai tőzsdepiac több hónapos emelkedés után a napokban esésnek indult, és ez következett be a globális piacokon is, ami egyértelműen az azzal kapcsolatos aggodalmakat tükrözi, hogy a járványnak milyen hatása lehet a kínai és a globális növekedésre. Valósak ezek az aggodalmak?

Az alap-előrejelzésem szerint a koronavírus-járvány egyre súlyosabb lesz, mielőtt javulás következne be, és a fertőzések meg a halálesetek száma feltehetően február második vagy harmadik hetében fog tetőzni. Várakozásom szerint azonban április elejére mind a kínai hatóságok, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt fogja közölni, hogy a járványt kontrollálják.

Ha ez a szcenárió valósul meg, akkor számításaim szerint a koronavírus csak korlátozott negatív gazdasági hatással jár.

Az idei kínai gazdasági növekedésre vonatkozó hatása valószínűleg kismértékű lesz, esetleg 0,1 százalékpont körüli csökkenést fog kiváltani. Az idei első negyedévre vonatkozó hatás azonban jelentős lesz, talán 1 százalékponttal csökkenhet a növekedés mértéke évesített bázisra vetítve. Ezt azonban jelentősen ellensúlyozza majd az év további részében tapasztalható trend feletti növekedési ütem. A globális GDP-re vonatkozó hatás pedig még ennél is kisebb lesz.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. március 18. 19:31
"A globális GDP-re vonatkozó hatása valószínűleg kismértékű lesz." A Momentum legszívesebben már rég lezáratta volna a határainkat, hátha tudnak ártani annyit a gazdaságnak, hogy ne legyen olyan égbekiáltóan nagy a különbség az előző és a mostani éra kormányzati teljesítménye között.
Akitlosz
2020. március 09. 20:22
Későn már felesleges pánik esni.
olajfa1
2020. február 24. 19:51
Hát' én drukkolok, hogy a kínaiak tudják kezelni a problémát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik