Korai még pánikba esni a koronavírus hatása miatt

2020. február 3. 13:56

Shang-Jin Wei
Világgazdaság
A globális GDP-re vonatkozó hatása valószínűleg kismértékű lesz.

„A Kína egyik legnagyobb városának és kiemelt közlekedési csomópontjának számító Vuhanban megjelent új koronavírus (2019-nCov) által előidézett pánik a 2003-as SARS-krízis tetőpontján tapasztalt félelmeket és bizonytalanságokat idézi meg. A kínai tőzsdepiac több hónapos emelkedés után a napokban esésnek indult, és ez következett be a globális piacokon is, ami egyértelműen az azzal kapcsolatos aggodalmakat tükrözi, hogy a járványnak milyen hatása lehet a kínai és a globális növekedésre. Valósak ezek az aggodalmak?

Az alap-előrejelzésem szerint a koronavírus-járvány egyre súlyosabb lesz, mielőtt javulás következne be, és a fertőzések meg a halálesetek száma feltehetően február második vagy harmadik hetében fog tetőzni. Várakozásom szerint azonban április elejére mind a kínai hatóságok, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt fogja közölni, hogy a járványt kontrollálják.

Ha ez a szcenárió valósul meg, akkor számításaim szerint a koronavírus csak korlátozott negatív gazdasági hatással jár.

Az idei kínai gazdasági növekedésre vonatkozó hatása valószínűleg kismértékű lesz, esetleg 0,1 százalékpont körüli csökkenést fog kiváltani. Az idei első negyedévre vonatkozó hatás azonban jelentős lesz, talán 1 százalékponttal csökkenhet a növekedés mértéke évesített bázisra vetítve. Ezt azonban jelentősen ellensúlyozza majd az év további részében tapasztalható trend feletti növekedési ütem. A globális GDP-re vonatkozó hatás pedig még ennél is kisebb lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés