Amerika kérése ellenére beengedik a britek a Huaweit az 5G hálózat építésébe

2020. január 29. 11:39

Takács Zsolt
Engedélyezi a brit kormány a kínai Huawei távközlési konszern részvételét a nagy-britanniai 5G távközlési hálózat kiépítésében, de korlátozza a cég hozzáférését a teljes beruházási programhoz. A Huawei alelnökének állásfoglalása szerint a Huaweit megnyugtatja az Egyesült Királyság kormányának jóváhagyása.

A brit digitális, kulturális, sport- és médiaügyekért felelős minisztérium bejelentése valójában nem említi név szerint a Huaweit, csak úgy fogalmaz, hogy a javasolt új szabályozás alapján a „magas kockázatú beszállítókat” távol kell tartani a brit távközlési hálózat nemzetbiztonsági szempontból kritikus központi elemeitől.

A brit 5G hálózat kiépítésében résztvevő vállalatok közül azonban ez a besorolás csak a Huaweire vonatkozik.

A bejelentés alapján a kínai vállalat „magas kockázatú beszállítóként” a brit 5G program központi, biztonsági szempontból „érzékeny” elemeihez nem szállíthat berendezéseket, és a perifériális hozzáférési elemek kiépítéséhez szükséges eszközöknek is csak a 35 százalékát adhatja. Ebbe a körbe a leírás szerint azok a berendezések tartoznak, amelyek a hálózati felhasználó elemeket csatlakoztatják a mobiltelefonos átjátszó tornyokhoz.

A kínai vállalat „magas kockázatú beszállítóként” emellett nem vehet részt a brit 5G hálózat olyan elemeinek létrehozásában, amelyek „érzékeny” földrajzi helyeken, például katonai támaszpontok vagy atomerőművek közelében lesznek.

Amerikai nyomás

Londonra az amerikai kormány az elmúlt hónapokban komoly nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy

a Huawei egyáltalán ne vehessen részt a brit 5G hálózat létrehozásában.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel közvetlen kapcsolatban áll a kínai kormánnyal.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter már tavaly figyelmeztette az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy ne használják a Huawei termékeit távközlési programjaikban, mivel ellenkező esetben nehezebbé válik Washington partneri együttműködése velük.

Nem hivatalos értesülések szerint az amerikai kormány azt is kilátásba helyezte, hogy ha London hozzáférést ad a Huaweinek a brit 5G hálózat kiépítéséhez,

az Egyesült Államok eltávolítja Nagy-Britanniát a Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetségből.

A Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.

Boris Johnson brit miniszterelnökre saját parlamenti hátországából is nyomás nehezedett annak érdekében, hogy a Huawei ne vehessen részt a brit 5G hálózat kiépítésében.

A döntés bejelentését megelőző parlamenti vitában a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselője érvelt a kínai cég kizárása mellett.

Tom Tugendhat, az alsóház külügyi bizottságának volt elnöke úgy fogalmazott, hogy a Huawei részvételének lehetővé tételével a kormány

„maga szabadítja rá a rókát a tyúkólra”.

A Huawei visszautasítja a vádakat

A Huawei alapítója, Zsen Cseng-fej azonban a BBC televíziónak nyilatkozva már tavaly visszautasította azokat a nyugati feltételezéseket, hogy a kínai kormány kémkedésre használhatja a Huawei technológiáját. A cégalapító kijelentette: ennek megengedése olyan kockázat lenne, amelyet ő soha nem vállalna.

„Cégünk soha nem bocsátkozna semmiféle kémtevékenységbe. Ha ezt megtenné,

magam zárnám be a vállalatot”

 – fogalmazott a BBC-interjúban a Huawei alapítója.

Részleges megállapodás

Victor Csang, a Huawei alelnökének MTI-hez eljuttatott állásfoglalása szerint a Huaweit megnyugtatja az Egyesült Királyság kormányának jóváhagyása, amelynek értelmében ügyfeleikkel közösen tovább folytathatják az 5G hálózat kiépítését. Ez a döntés egy sokkal fejlettebb, biztonságosabb és költséghatékonyabb telekommunikációs infrastruktúrát eredményez majd, amely megfelel a jövő követelményeinek. Mindez lehetőséget ad az Egyesült Királyságnak, hogy a világ vezető technológiáihoz férjen hozzá, továbbá biztosítja a piaci versenyt – olvasható az állásfoglalásban.

Az alelnök kitért arra, hogy

több mint 15 éve szállítanak csúcstechnológiákat az Egyesült Királyságban működő telekommunikációs szolgáltatóknak.

Erre az erős múltra építkezve tovább támogatják partnereiket az 5G-hálózati beruházásaikban, ami elősegíti a gazdasági növekedést, és segíti az Egyesült Királyságot abban, hogy megőrizze nemzetközi versenyképességét.

A Huawei álláspontja szerint a sokszínű beszállítói piac és a tisztességes verseny elengedhetetlenek a hálózat biztonságához és az innovációhoz, valamint ahhoz, hogy a vásárlók továbbra is a lehető legjobb minőségű technológiákhoz férhessenek hozzá – hangsúlyozta Victor Csang.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés