Enyhe recesszióba került az USA feldolgozóipara 2019-ben

2020. január 28. 10:06

A FED adataiból kiderül, hogy az USA feldolgozóipara enyhe recesszióba esett 2019-ben, ez pedig nagyon rossz hír lehet Trumpnak.

2020. január 28. 10:06
null
Takács Zsolt

A kialakult helyzet nem volt általános az egyébként jól teljesítő amerikai gazdaságban, de Trump számára nagyon veszélyes lehet az adat, hiszen ő korábban megígérte, hogy helyzetbe hozza a kékgalléros munkásokat.

A stabil gazdasági növekedés ellenére az USA gyáripari termelése 1,3 százalékkal zsugorodott 2019-ben. A kereskedelmi háború, a globális gazdasági lassulás, valamint a Boeing problémái miatt 2015 óta nem volt olyan gyenge év az iparban, mint tavaly.

Technikai recesszió

Technikai recesszió akkor áll fenn, amikor a termelés hat egymást követő hónapban csökken. Ez 2019-ben január és június között meg is történt. Július és szeptember között már nőtt az amerikai ipari termelés, ezért bizakodni kezdtek az elemzők, de az utolsó negyedév adatai újra negatívba fordultak.

Az Egyesült Államok feldolgozóiparának termelékenysége negyedéves bontásban 2016 és 2019 között

A nagy amerikai gyártók, például a Caterpillar, a kereskedelmi háborút hibáztatják a visszaesés miatt.

A vámok leginkább az autópiacot és az alkatrészgyártást érintették a legsúlyosabban.

Az Institute for Supply Management által készített üzleti mutató a 2008-as gazdasági világválság óta nem volt olyan alacsony szinten, mint most. Rubeela Farooqi amerikai közgazdász elmondta, hogy a feldolgozóipar azért gyenge, mert nagyon exportérzékeny. Farooqi reméli, hogy a Kína és az USA között január közepén kötött megállapodás fellendíti a szektort, de elmondása szerint egyelőre csak gyengülő trendekről lehet beszélni.

Nem csak a kereskedelmi háború tehet róla

Azonban a visszaesést nem lehet teljes mértékben Trumpra fogni, mivel az olajárak alacsonyak voltak, ez viszont csökkentette az olaj- és gázkitermelésbe irányuló amerikai beruházásokat. Közben az évek óta rekordokat döntő autóvásárlások is visszaszorultak.

A 2019-es globális gazdasági gyengülés következtében a nagy külföldi vállalatok már kevesebb amerikai gépet vásároltak, mint korábban.

Hatalmas csapás volt az USA gazdaságára a Boeing gyengélkedése is, mivel a vállalat az egyik legnagyobb gyártó az országban. A repülőgépgyártó 2018-ban összesen 806 gépet szállított le, miközben a 737 Max katasztrófái után

2019-ben már csak 380 gépet gyártottak le. 

A mutatók bizakodásra adhatnak okot

A sok nehézség ellenére az amerikai gazdaság összességében növekedett tavaly, de ez leginkább csak a belföldi fogyasztásnak volt köszönhető. Néhány elemző nem is mondaná feltétlenül azt, hogy a feldolgozóipar recesszióba került, mivel a fontosabb indexek csökkentek ugyan, de nem nagy mértékben. Az ISM index értéke 47,2 volt decemberben, de itt általában 40 százalék körüli értékeknél történik recesszió – mondta Farooqi.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csák Ányos
2020. január 29. 18:42
Trump nemcsak korrupt és hazug, a gazdasághoz sem ért.
egyvilág
2020. január 28. 14:29
Amit a gazdasági növekedésről (és fejlődésről) tudni kell: http://egyvilag.hu/temakep/097.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik