Thaiföld is felismerte, hogy a magas hozzáadott érték mentheti meg a gazdaságát

2020. január 28. 11:09

Thaiföld gazdasági növekedése 2,5 százalékra csökkent 2019-ben a 2018-as 4,1 százalékos szintről. 2020-ban a gazdasági növekedés kicsivel megerősödhet, 2,7 százalékos lehet, mivel a belső fogyasztás és a befektetések száma is megnövekedhet a hatalmas infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően.

2020. január 28. 11:09
null
Takács Zsolt

Thaiföld célja, hogy az ország 2037-ben a magas jövedelmű országok közé kerüljön, amit a termelékenység növelésével és a magánbefektetések ösztönzésével kívánnak elérni.

Bizonytalan globális helyzet

A globális gazdasági növekedés 2,5 százalékos lehet 2020-ban, ami erősödést jelent a tavalyi évhez képest, de nagyon sokat számít még, hogy miként alakul a kereskedelmi háború. Thaiföld nagyban függ az exporttól, amely a kereskedelmi feszültségek miatt csökkent.

„Könnyedén kihathat a kelet-ázsiai régióra a nagy gazdaságokban a gyenge exportkereslet miatt kialakuló lassulás” – mondta Birgit Hansl, a Világbank elemzője.

2019-ben a belső fogyasztás és az export visszaesése okozta a gazdasági növekedés lassulását az országban. Ezenfelül a mezőgazdasági export 7 százalékkal csökkent 2019 első három negyedévében. A feldolgozóipar exportja 6 százalékkal esett vissza, de leginkább

az elektronikai cikkeket érintette súlyosan a kialakult globális helyzet.

Thaiföld erős valutával rendelkezik, ennek értéke 8,9 százalékkal nőtt az elmúlt évben, ami nem segíti az exportot.

Strukturális reformokra van szükség

A kormányzat változtatott a monetáris politikáján, gazdaságélénkítő csomagot vezetett be és infrastrukturális beruházásokba fogott bele, hogy fellendítse az ország gazdaságát. A lassulás következtében kiderült, hogy a háttérben csökkennek a befektetések és a termelékenység is. A 2010 és 2016 között a termelékenység növekedése 1,3 százalékra csökkent az 1999-2007 közötti 3,6 százalékos ütemről. A magánbefektetések megfeleződtek 1997 és 2018 között a GDP 15 százalékára esve, ahogy lassultak a külföldi működőtőke-befektetések.

Egy jelentés szerint ha a jelenlegi trend folytatódik és nem lendül fel a befektetési kedv illetve a termelékenység, akkor

az ország gazdasági növekedése tartósan 3 százalék alatt marad.

Rengeteg a teendő

Annak érdekében, hogy Thaiföld a magas jövedelmű országok közé kerüljön, tartania kellene az éves 5 százalékos gazdasági növekedést, de ehhez legalább 3 százalékos termelékenységi növekedésre lenne szüksége, a beruházásoknak pedig a GDP 40 százalékát kellene kitenniük.

Ahhoz, hogy magas hozzáadott értéket teremtsen a gazdaság, le kell bontani a munkaerőpiaci korlátozásokat, különösen a szolgáltatásokban, valamint 

megfelelő környezetet kell teremteni a humántőkének,

hogy egy innovatív, tudásalapú gazdaságot hozhassanak létre Thaiföldön.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik