Fülöp-szigetek a költségvetés negyedét infrastruktúrára költi idén

2020. január 28. 10:24

Az országban a 2020-as költségvetés közel negyedét infrastrukturális beruházásokra szánják annak érdekében, hogy élénkítsék a gazdaságot.

2020. január 28. 10:24
null
Takács Zsolt

A Fülöp-szigetek beruházásokkal kívánja a gazdasága lendületét megtartani a lehűlő globális környezetben, a fogyasztás és a külföldi dolgozók hazautalásai, mint növekedési tényezők mellett.

A központi bank laza monetáris politikája is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ország fel tudja venni a versenyt a szomszédokkal. A „Build, Build, Build” projekt a GDP hét százalékát teszi majd ki Duterte elnöksége végére (elnöksége előtt ez 2 százalék volt).

Megnövelt kormányzati kiadások

A HSBC szerint a fülöp-szigeteki kormány 2020-ban pótolná a 2019-es alacsony kormányzati kiadásokat, ami a folyamatos viszályok miatt lett kritikusan alacsony. Az építkezések 2019 második félévében kezdődtek meg, nagyjából a manilai metróvonallal és vasútvonallal, nagyjából 25 milliárd dollár értékben.

A HSBC szerint a hatalmas projekt egész 2020-ban húzhatja majd a befektetéseket.

Manila

A kormány

a teljes költségvetés 24 százalékát, közel 80 milliárd dollárt fordít infrastrukturális beruházásokra 2020-ban,

ami 12 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest. Közgazdászok szerint a kormány a beruházásokkal hosszú távon gondolkodik, hiszen ez csak később hoz igazi sikereket, de a befektetői környezet sokat javulhat az infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően.

Fogyasztás és tőke

Az ország gazdaságában a legfontosabb hajtóerők a magánfogyasztás és a külföldön dolgozók hazautalásai. A HSBC szerint a fogyasztás 2020-ban még magasabb is lehet, mint az előző évben, mivel a fogyasztók bizalma nőtt. Az utóbbi időben a szolgáltatások megerősödtek, azonban a könnyűipar és az export lassulni kezdett, ami egyelőre csak a külső tényezőknek tulajdonítható.

A kormány a tavaly bevezetett adóreformokkal is segíti, hogy a munkapiac feszesebbé váljon, a felhasználható jövedelmek növekedjenek, így a belső fogyasztás erős maradjon.

Bizakodó elemzők

Az IMF előrejelzése szerint

a Fülöp-szigetek gazdasági növekedése 6,2 százalék lesz 2020-ban,

a 2019-es 5,7 százalék után. Az előrejelzés növekedését a kormányzati kiadások növelése és a monetáris politika lazítása eredményezte.

Elemzők szerint a középtávú kilátásai az országnak kiválóak, de a

szerkezeti reformokat végre kell hajtani az országban,

mert csak ez biztosíthatja a hosszú távú növekedést és a szegénység háttérbe szorítását. Ilyen fontos strukturális átalakítás az adórendszer további megreformálása.

2020-ban a kormány 30 százalékról 20 százalékra csökkentené a társasági adót,

de ezzel együtt csökkentenék a vállalatok számára eddig nyújtott pénzügyi ösztönzőket. A javaslat hatására a külföldi működőtőke áramlás (FDI) jelentősen csökkent, mert nagymértékű bizonytalanság alakult ki az országban.

Parázs viták

Veszélyes lehet a növekedésre nézve a kormány és a magánszektor rossz kapcsolata is, főleg az olyan területeken, mint a média és vízügy. Duterte elnök megfenyegette a manilai vízszolgáltatási projektben résztvevő befektetőket, miután a szingapúri bíróság a két fél közötti vitában a kormány ellen döntött.

A botrányhős Duerte tavaly tavasszal úgy döntött, hogy minden kormányzati szerződést felül kell vizsgálni abban a szellemben, hogy azok vajon méltányosak-e az ország lakosságával szemben. A fő motivációt a manilai vízhiányok adták, ezért vélte úgy Duerte, hogy a vízellátás nincs jó helyen a magáncégek kezében, hiszen azok nem végezték el a szükséges beruházásokat, hogy a vízellátás folyamatos legyen a változékony időjárás ellenére is

Emellett az elnök kijelentette, hogy

nem fogja meghosszabbítani az ABS-CBN televízió sugárzási jogát.

Duterte és a csatorna között akkor alakult ki viszály, mikor a hálózat nem adta le az elnök fizetett hirdetését a 2016-os választások előtt.

Duterte elnöknek 2020-ban lejár a mandátuma, de újraválasztása a kongresszus kezében van, ezt pedig Duterte szövetségesei uralják. 

A gazdaságpolitikai bizonytalanság könnyedén gazdasági visszaesést eredményezhetne, éppen ezért fontos lenne, hogy a kormány és a magánszektor együtt tudjon működni a jövőben, hiszen erre kiváló alapot teremt a kormányzat rendkívüli infrastruktúrafejlesztési erőfeszítése.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artfx
2020. január 29. 20:56
Hát Duterte esetében elég egyértelmű, maga is büszke rá. Tök jó lehet, amikor egy szomszédod pofánlőhet, és elég egy kis kábszit tenni a zsebedbe, ahhpoz, hogy a megítélése hogy mocskos gazemberből állami hőssé váljon.
nemvagyoksanyi
2020. január 29. 17:23
>fejlődik egy ország >de nem a nyugati liberalizmus szent tanait követi Megszűnt a jogállam, nyöeheh...
Csák Ányos
2020. január 29. 17:23
Közben folytatódik Duterte jogállamellenes ámokfutása: https://www.bbc.com/news/world-38311655
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik