Az amerikai út igazságot szolgáltatott nekünk, magyaroknak

2020. január 27. 23:27

Az IMF képviselője megkért, ne hívjam a gazdaságpolitikánkat unortodoxnak, mert mostanában ezt javasolják mindenkinek.

2020. január 27. 23:27
György László

„Mi a helyzet az unortodoxiával?

Az amerikai út abból a szempontból volt fontos, hogy igazságot szolgáltatott nekünk, magyaroknak, és azoknak a döntéshozóknak, akik ezeket a döntéseket meghozták, és akikkel szemben a legenyhébb vád az volt, hogy unortodox gazdaságpolitikát folytatnak. Ami egyszerre volt a bírálók számára felháborító és érthetetlen. Amerikában a könyvem (Egyensúlyteremtés – a gazdaságpolitika missziója) kapcsán sikerült megértetni a döntéseink mögött meghúzódó elvi alapállást. Mindezt azáltal, hogy a könyv azokra a nagy nevekre hivatkozik, akikre ők is hivatkoznak. Joseph Stiglitz, James Tobin, Dean Baker javaslatainak egy részét alkalmazzuk a gazdaságpolitikánkban. De nem ideológiai megfontolásból. Ezért mondjuk azt, hogy a magyar modell pragmatikus.

És mitől patrióta a magyar gazdaságpolitika?

Azoknak segítünk, akik hozzájárulnak a magyar gazdaság, társadalom és környezet fenntarthatóságához. Támogatjuk a vállalkozókat, akik munkát adnak a magyaroknak. Ezért csökkentettük a kkv-k átlagos adóterhelését harmadával az elmúlt kilenc évben. Emellett együttműködünk a külföldi vállalatokkal is, pontosabban azokkal a vállalatokkal, amelyek tőkét és technológiát hoznak Magyarországra. Ezek a cégek értik a nemzetközi versenyt, amit mi szeretnénk eltanulni tőlük, és szétteríteni a magyar gazdaság szereplőinek körében. Végül pedig segítünk a családoknak, akik dolgoznak és gyermeket vállalnak, hiszen ez a jövőnk záloga.

A szlovák sajtóban is rengeteg bírálatot kapott az unortodoxia, igaz, az eredmények hatására ezek a hangok elcsitultak.

Örülök, hogy nevet ezen, mert ön is pontosan tudja, hogy mennyi bírálatot kapott Magyarország emiatt. Az USA-ban is elutasításra készültem, tudva, hogy a Kongresszusban, a három meglátogatott TOP 20-as egyetemen a véleményformálók többsége szocialista, szociáldemokrata nézeteket vall. Már csak azért is kemény vitára számítottam, mert a Washington Postból és a New York Timesból tájékozódnak, amelyek finoman szólva is torz képet mutatnak rólunk. Ennek ellenére nagyon fejlett vitakultúrával találkoztam.

Azt tapasztaltam, hogy végighallgattak, és ha az álláspontomat statisztikákkal és adatokkal alá tudtam támasztani, azt elfogadták. Amivel pedig nem értettek egyet, arról közösen mélyíthettük tovább a tudásunkat.

A legnagyobb elismerés ennek kapcsán, hogy az egyik előadás után

az IMF képviselője megkért, ne mondjam már, hogy az IMF bírált bennünket, és ne hívjam a gazdaságpolitikánkat unortodoxnak,

mert mostanában ezt javasolják mindenkinek.”
 

Itt írtunk arról, hogy György László államtitkár tíz nap alatt járta be Amerikát, hogy első kézből tájékoztasson a magyar gazdaságról, mivel a Magyarországgal foglalkozó, sokszor torzító külföldi média miatt tévhitek és elfogult vélemények sora alakul ki hazánkról.

, hogy György László államtitkár tíz nap alatt járta be Amerikát, hogy első kézből tájékoztasson a magyar gazdaságról, mivel a Magyarországgal foglalkozó, sokszor torzító külföldi média miatt tévhitek és elfogult vélemények sora alakul ki hazánkról.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2020. március 21. 20:28
Kedves szerzö! Az amerikai "úthoz" nekünk csak a FED és az amerikaiak 120 támaszpontja hiányzik az erös Forint biztosításához. A többivel egyetértek.
holder
2020. március 17. 18:15
Annak az IMF-nek a dicsérete a " legnagyobb elismerés" ami Gyurcsánnyal közösen majdnem csődbe vitte az országot ??? Nincs ennek a pasinak gerince ? Orbánnak azonnal le kellene mondatnia !
Veernewl
2020. március 17. 18:14
Ez hűen tükrözi érzelmeidet a hazád iránt. Húzz a p.csába majom..
forgacsevike
2020. március 16. 18:17
Szerencsére! Sokan megdöbbentek, hogy ott folytatódik ahol abba hagyták!! Lásd GYŐR aki bírt ment szavazni!! Aki balra szavazott elbizonytalanodott és nem ment!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik