Szakértő: A madarak is slágereket fütyülnek

2020. január 22. 14:31

A madárénekek is divatszerűen változhatnak, mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

2020. január 22. 14:31
null

A madárénekeket több éve kutató szakember elmondta: a madárénekek vizsgálatához számítógépes elemzésre van szükség, kvázi lekottázzák azt, olyan szonogramokat gyártanak, amelyeken az idő függvényében látják a hangmagasságokat. Hozzátette: egy madárének látványos szótagokból, szillabusokból épül fel, ezek specifikus kombinációja vagy egyéb fizikai paraméterei, például a frekvenciatartomány, a tempó mind fontos bélyegek lehetnek.

Garamszegi László szerint a madárénekben az egyedeket is meg lehet különböztetni. Dalukban változhatnak az énekelt szótagok is, vannak, amelyek idővel kikopnak, mások pedig divatszerűen megjelennek.

Arról is beszélt: az állatokra jellemző személyiséget az egyedekre jellemző sajátosságok, énekük mellett agressziójuk szintje vagy a ragadozók támadásakor vállalt kockázat rajzolják ki.

Hozzátette: az egyedek képesek tanulni is egymástól, teljesen új, addig nem hallott struktúrákat beépíteni énekükbe. Kutatásukban bizonyítást nyert, hogy olaszországi madarak szillabusainak lejátszásaiból egy madár sikeresen megtanulta a számára új dallamot.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik