Matolcsy: Az eurózóna teljes reformjára van szükség

2020. január 22. 14:39

Az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség, mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián Budapesten.

2020. január 22. 14:39
null
Oláh Dániel

Az európai és globális gazdaságpolitikai gondolkodás meghatározónak számító fórumának témája a fenntartható konvergencia, mondta a jegybankelnök.

Az európai közösség minden tagját az eurózóna átalakításáról szükséges párbeszéd elindítására kérte. Magyarország elkészítette ezt a programot – jelezte.

A jegybank elnöke szerint

Magyarország 2013 óta fenntartható felzárkózási pályán van,

azóta a magyar gazdaság növekedése átlagosan évi 3,8 százalék volt, ami több mint 2 százalékponttal meghaladta az eurózóna átlagát. Az egy főre eső GDP-ben jelenleg az uniós átlag 73 százalékán áll az ország, ez is folyamatos felzárkózást mutatott az utóbbi években. A felzárkózás harmadik fontos tényezője Matolcsy szerint, hogy

a GDP-arányos államadósságunk 2022-re 60 százalék alá csökkenhet.

A pozitív változások mellett szükségünk van új versenyképességi reformokra, amihez a nemzetközi partnerekkel is párbeszédet kell folytatni.

Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet, emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben. A konvergenciareformhoz új párbeszéd kell az EU  intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is. Európában mindenki erős EU-ban érdekelt, a hosszú távon fenntartható sikeres európai gazdasághoz versenyképességre, kohézióra van szükség – tette hozzá. Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült – vélekedett.

Peter Praet, az Európai Központi Bank igazgatóságának korábbi tagja, akit idén Lámfalussy díjjal jutalmaztak, kiemelte: az eurózóna stratégiájának sürgős felülvizsgálatára van szükség. Idén év végére várhatóan a végére érnek a felülvizsgálatnak. A reformokkal kapcsolatban fontos, hogy legyenek határidők – húzta alá. Szerinte az egyensúlytalanságok már az eurózóna első évtizedében megjelentek, talán túlságosan elhanyagolták ennek jeleit. A monetáris politika nem tud hatékonyan működni más politikák támogatása nélkül. Azt mondta, hogy az Európai Központi Bank iránti bizalom alacsony, azzal együtt, hogy az emberek szeretik az eurót.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. január 28. 01:53
Szerintem Kuszaszem gyógykezelését van szükség!!
Csák Ányos
2020. január 28. 01:52
Matolcsy jól beszél. Az euro-t csak a sikeres magyar forint mentheti meg :D
szajnyalogatoviktor
2020. január 28. 01:52
matolcsy csak veregesse a kis eszkozet.. vagy az orbanet.. :DDD
Akitlosz
2020. január 24. 10:55
Ez már a jó sokadik ilyen Matolcsy féle euróreform cikk csak itt a Mandineren, de még mindig nincsen benne semmi ötlet vagy javaslat az általa vágyott reform mibenlétére. Azaz csupán politikusi semmitmondás. Ennyi erővel azt is szajkózhatná, hogy Virágoztassuk fel Magyarországot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik