Magyarország kevésbé részesülhet a tiszta energiaforrásokra átállást segítő uniós alapból

2020. január 22. 14:39

Magyarország viszonylag kevésbé részesülhet a tiszta energiaforrásokra átállást segítő uniós alapból, amelyre az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el, mondta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energetikai üzletágvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

2020. január 22. 14:39
null

Hortay Olivér hozzátette: az alap legnagyobb haszonélvezői Lengyelország és Németország lenne.

Az alap a kohéziós források egy részének az átcsoportosításával jön létre és azokat az országokat támogatja majd, amelyekben a széntüzelés nagy arányban jellemző, jegyezte meg.

Elmondta: a magyar kormány ezzel szemben a szennyező fizet állásponton van, vagyis, hogy az átálláshoz szükséges költségeket – a károkozás arányában – a legnagyobb uniós károsanyag-kibocsátó országok finanszírozzák. A 2017-es adatok szerint a legnagyobb kibocsájtó Németország volt, a teljes európai uniós széndioxid kibocsájtásának 20 százalékáért felelt – tette hozzá, megjegyezve, hogy a 2017-es lista első négy helyezettje pedig az egész unió kibocsájtásának a feléért volt felelős.

Másik megközelítés lehet a legnagyobb kibocsájtók támogatása az átállásban – mondta Hortay Olivér.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. január 29. 20:06
Faxnak teljesítette Magyarország a rá eső vállalásokat!
nyúlgerinc
2020. január 28. 10:27
Hogy lecsillapítsa Grétát és a Szél bernadettet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik