Az ingatlanpiac az amerikai gazdaság sikertörténete, akárcsak 2008 előtt

2020. január 22. 16:49

Az ingatlanpiac növekedése 2020-ban is biztos pont lehet az amerikai gazdaságban, ami kitarthat az iráni konfliktus és a kereskedelmi háború ellenére is, támogatva az ország gazdaságának bővülését.

2020. január 22. 16:49
null
Takács Zsolt

Az egészséges munkaerőpiac és az alacsony kamatozású jelzáloghitelek sok amerikainak tették lehetővé, hogy házat vásárolhassanak az ingatlanárak folyamatos növekedése ellenére.

Októberben is 3,3 százalékkal nőtt a lakások ára

– derül ki az S&P jelentéséből. A Lennar lakásépítő vállalat vezetője, Stuart Miller szerint eddig a választások körül kialakult helyzet és a globális feszültségek sem éreztették hatásuk az ingatlanpiacon. 

Nagy a bizalom

Miller szerint a mutatók a vásárlók bizalmát és a gazdaság stabilitását jelzik a feszült globális helyzetben is. 

 – tette hozzá Miller. A legtöbb építő vállalat tőzsdei értéke nőtt az elmúlt időszakban, a Lennar részvényeinek értéke 40 százalékkal nőtt 2019-ben, de volt olyan építőipari cég, amelynek tőzsdei értéke 75 százalékkal ugrott meg. A többszöri alapkamat csökkentés tovább lendítette az amúgy is erős ingatlanpiacot.

Alacsony kamatkörnyezet

 

Az átlagos kamat a 30 éves jelzáloghitelekre már csak 3,72 százalék, tavaly ez 4,51 százalék volt.

Az alacsony kamatok helyreállították az ingatlanpiacot, de ezenfelül a bérek egyre magasabbak és a munkanélküliek aránya is mélyponton áll, éppen ezért Michael Bapis, A Rockefeller Capital Management vezetője szerint az ingatlanpiac tovább nőhet a következő években. Az új ingatlanok eladásának száma 2007-ben volt utoljára ilyen magas.

A pénzügyi szektor lehet az igazi győztes

A virágzó ingatlanpiac a pénzügyi szektor fellendülését is elhozhatja a hiteleknek köszönhetően. Chris Gaffney, a TIIA Bank elnöke szerint a hitelezők profitálhatnak az alacsony kamatokból és a fizetőképes fogyasztókból.

A lakhatás nagyon fontos a fogyasztók számára, mivel ingatlanban van a legtöbb fogyasztó vagyona, nem részvényben

– fejtette ki Scott Clemons a Brown Brother Harriman vezető befektetési tanácsadója.

Amerikában úgy tűnik, hogy a kínai kereskedelmi háború rémképe ellenére a belső kereslet és a belső piacok erősek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a külső, negatív világgazdasági hatásokat.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik