Az ingatlanpiac az amerikai gazdaság sikertörténete, akárcsak 2008 előtt

2020. január 22. 16:49

Takács Zsolt
Az ingatlanpiac növekedése 2020-ban is biztos pont lehet az amerikai gazdaságban, ami kitarthat az iráni konfliktus és a kereskedelmi háború ellenére is, támogatva az ország gazdaságának bővülését.

Az egészséges munkaerőpiac és az alacsony kamatozású jelzáloghitelek sok amerikainak tették lehetővé, hogy házat vásárolhassanak az ingatlanárak folyamatos növekedése ellenére.

Októberben is 3,3 százalékkal nőtt a lakások ára

– derül ki az S&P jelentéséből. A Lennar lakásépítő vállalat vezetője, Stuart Miller szerint eddig a választások körül kialakult helyzet és a globális feszültségek sem éreztették hatásuk az ingatlanpiacon. 

Nagy a bizalom

Miller szerint a mutatók a vásárlók bizalmát és a gazdaság stabilitását jelzik a feszült globális helyzetben is. 

„Az ingatlanpiac nagyon erős az Egyesült Államokban”

 – tette hozzá Miller. A legtöbb építő vállalat tőzsdei értéke nőtt az elmúlt időszakban, a Lennar részvényeinek értéke 40 százalékkal nőtt 2019-ben, de volt olyan építőipari cég, amelynek tőzsdei értéke 75 százalékkal ugrott meg. A többszöri alapkamat csökkentés tovább lendítette az amúgy is erős ingatlanpiacot.

Alacsony kamatkörnyezet

 

Az átlagos kamat a 30 éves jelzáloghitelekre már csak 3,72 százalék, tavaly ez 4,51 százalék volt.

Az alacsony kamatok helyreállították az ingatlanpiacot, de ezenfelül a bérek egyre magasabbak és a munkanélküliek aránya is mélyponton áll, éppen ezért Michael Bapis, A Rockefeller Capital Management vezetője szerint az ingatlanpiac tovább nőhet a következő években. Az új ingatlanok eladásának száma 2007-ben volt utoljára ilyen magas.

A pénzügyi szektor lehet az igazi győztes

A virágzó ingatlanpiac a pénzügyi szektor fellendülését is elhozhatja a hiteleknek köszönhetően. Chris Gaffney, a TIIA Bank elnöke szerint a hitelezők profitálhatnak az alacsony kamatokból és a fizetőképes fogyasztókból.

A lakhatás nagyon fontos a fogyasztók számára, mivel ingatlanban van a legtöbb fogyasztó vagyona, nem részvényben

– fejtette ki Scott Clemons a Brown Brother Harriman vezető befektetési tanácsadója.

Amerikában úgy tűnik, hogy a kínai kereskedelmi háború rémképe ellenére a belső kereslet és a belső piacok erősek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a külső, negatív világgazdasági hatásokat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés