Az ausztrál tűzvész felperzselte a gazdaságot is

2020. január 22. 16:29

Takács Zsolt
Szerencsés országként tekintenek az ausztrálok a hazájukra, mivel földrajzilag nagyon jó helyen fekszik, rengeteg természeti erőforrással rendelkezik és már majdnem három évtizede nem volt recesszióban. A hatalmas tűzvész a történelmi eredményt veszélyezteti, a gazdaság ugyanis nem a jó értelemben hevült túl.

Sosem látott pusztítás

Az ausztrál tűzvész már több mint két tucat ember életét követelte és nagyjából egymilliárd állat pusztult el a lángok között. Eddig 1800 ház égett le és a termőföldekben is felbecsülhetetlen kár keletkezett. Eddig

8200 kárbejelentés érkezett több mint félmilliárd dollár értékben, de ez várhatóan hirtelen növekszik még 

– jelentette ki Campbell Fuller, a Biztosítási Tanács kommunikációs vezetője. „Rendkívül ritka, hogy a tűz ilyen széles területen, ilyen sokáig égne, szerintem példa nélküli eset ez a mostani” – tette hozzá Fuller.

Felégetett turizmus

A tűz ellehetetlenítette a mezőgazdaságot, amelyben a már hosszú ideje tartó szárazság is kárt okozott, de a tűzvész legnagyobb vesztese egyelőre az idegenforgalom.

Az északi félteke téli időszaka a turizmus csúcsát jelenti az ausztrálok számára, mivel az ázsiai és európai turisták ilyenkor utaznak az országba, hogy élvezzék a napsütéses időt. A tüzek miatt az érkezők száma idén nagymértékben csökkent.

Ez nem meglepő, hiszen a tüzektől messze eső Sydneyben olyan füst száll, hogy

egyes irodákban beindultak a füstjelzők

és a város világhírű kikötőjében többször nem indították el a kompokat a rossz látási viszonyok miatt. Volt olyan Sydneyhez közel eső kemping, ahonnan evakuálták a turistákat. Sydney térségében a légszennyezettség mértéke az egészségügyi határérték többszörösére nőtt.

MTI/Dean Lewins

A harminc éves siker is hamuba hullhat

Justin Wolfers ausztrál professzor szerint Ausztrália az egyik leggazdagabb iparosodott ország és nagyon szerencsés, mert közel helyezkedik el az elmúlt években nagy gazdasági növekedésen áteső Ázsiához. Kína számára is nagyon fontos kereskedelmi partner Ausztrália, mivel sok szenet, földgázt, gyapjút és búzát importálnak az országból, de rengeteg kínai turista is érkezik az országba.

Wolfers szerint Ausztrália nagy szerepet játszott abban, hogy Ázsia átvészelje az 1990-es gazdasági válságot, de

a 2008-as világválság esetében is gyorsabban lépett Canberra, mint Washington.

Az ország népessége folyamatosan növekszik – leginkább a bevándorlásnak köszönhetően –, ennek következtében a gazdaság növekedése folyamatos – tette hozzá Wolfers.

A dinamikus növekedés már akkor csillapodott, amikor a kínai gazdaság lassulni kezdett, emellett az ausztrál fogyasztók kevesebbet is költenek már és az elmúlt években száguldó ingatlanárak is csillapodni kezdtek.

„Rég nem voltak ilyen alacsonyak a növekedési mutatók az országban, de már a tüzek előtt se volt olyan jó a kép”

– mondta Martin North, a Digital Finance Analytics kutatócég vezetője.

Jelentős probléma lehet hamarosan North szerint, hogy az ausztrál lakosok nem újították meg biztosításaikat vagy egyáltalán nem is kötöttek.

MTI/Mick Tsikas

Ausztráliában korábban is voltak pusztító tüzek, mint például a 2009-es Victoria államban zajló tűzvész, amely milliárd dolláros kárt okozott. A jelenlegi tüzek sokkal nagyobb kiterjedésűek és korábban kezdődtek, mint arra számítani lehetett. A kár egyelőre felbecsülhetetlen, de a Moody's szerint mindenképp meghaladja a 2009-es értéket.

North szerint a tűzvész akár recesszióba is taszíthatja az országot.

Ez egészen különleges pillanat lenne, mert recesszió Ausztráliában 30 éve nem volt. Ha viszont a tűz közelebb ér a nagyvárosokhoz, akkor még nagyobb károkat okozhat.

Kérdés, mennyit segít, hogy az elmúlt napokban már zivatarok és jégeső pusztít az országban.

Borítókép: MTI/Dan Himbrechts

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jól látom a helyzetet, akkor a kínai gazdaság lassulása miatt lassul az Ausztrál gazdaság is. Amihez a bozóttüzeknek elég kevés közük van. De azért hisztizni lehet rajta.

Hatalmas vízelterelés délkelet-ausztráliában? Ez vicc? Az egy félsivatagos terület, normális esetben is alig van ott víz. Hol van ott "hatalmas" víz, amit el lehet terelni? :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés