Minden eddiginél pesszimistábbak a vezérigazgatók

2020. január 21. 10:56

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

2020. január 21. 10:56
null
Takács Zsolt

A PwC 2019 szeptembere és októbere között 83 országban, 1581 vezérigazgatóval készítettek interjút. A vezérigazgatók 53 százaléka a gazdasági növekedés ütemének lassulására számít 2020-ban. Ez az arány 2019-ben még 29 százalék, 2018-ban pedig 5 százalék volt,

az idei eredmény a legpesszimistább 2012 óta.

A vezérigazgatók globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos pesszimizmusa különösen nagy Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és a Közel-Keleten. A gazdasági növekedés ütemének fokozódását előrevetítő vezérigazgatók aránya 42 százalékról 22 százalékra csökkent.

A saját cégükkel kapcsolatban sem optimisták

A cégvezetők a saját cégük kilátásait illetően sem bizakodók, mindössze 27 százalékuk nyilatkozta azt, hogy „nagyon bizakodó” a következő 12 hónapra nézve,

ami 2009 óta a legalacsonyabb szint,

és az előző évi 35 százalékhoz képest is csökkenést mutat.

India és Kína jól teljesít, Japán nagyon negatív

A nagyobb gazdaságok közül Kínában és Indiában a legbizakodóbbak a vezérigazgatók 45, illetve 40 százalékos arányban. Az Egyesült Államokban a cégvezetők 36 százaléka, Kanadában 27 százaléka, az Egyesült Királyságban 26 százaléka, Németországban 20 százaléka, Franciaországban 18 százaléka, Japánban pedig – ahol a vezérigazgatók a legkevésbé optimisták – a cégvezetők 11 százaléka bízik abban, hogy 2020-ban nőnek a bevételeik.

A PwC megjegyzi: a cégvezetők előrejelzéseinek 2008 óta végzett elemzése alapján nagyon szoros összefüggés van a vezérigazgatók 12 hónapos bevételnövekedésbe vetett bizalma és a világgazdaság által elért tényleges növekedés között. Ha ez továbbra is helytálló, a globális növekedés 2020-ban 2,4 százalékra lassulhat, ami számos becslésnél alacsonyabb, ideértve az IMF által októberben készített 3,4 százalékos növekedési előrejelzést.

Kereskedelmi háború

A folyamatos kereskedelmi konfliktusok és a politikai feszültségek jelentősen rontják az USA vonzerejét a kínai vezérigazgatók szemében. Míg 2018-ban a kínai cégvezetők 59 százaléka nevezte meg az Egyesült Államokat három legnagyobb növekedési piaca egyikeként, a mostani felmérésben mindössze 11 százalék.

Az Egyesült Államok vonzerejének elvesztéséből Ausztrália profitált,

amelyre a kínai cégvezetők 45 százaléka tekint három legfontosabb növekedési piacának egyikeként, míg két évvel ezelőtt 9 százalékuk.

A vezérigazgatók szerint szervezetük növekedési kilátásait leginkább a kereskedelmi konfliktusok, a túlszabályozottság, és a bizonytalan gazdasági növekedés fenyegeti. A régióban a túlszabályozottság mellett a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása és a szabályozás bizonytalanságai jelentenek veszélyt a vállalatvezetők szerint.

Új kihívások

Az első számú döntéshozókat a kiberfenyegetések, az éghajlatváltozás és a környezeti károk is egyre inkább aggasztják, bár a szélsőséges időjárási események növekvő száma és a témával kapcsolatos vita intenzitása ellenére az egyéb fenyegetések mértéke továbbra is túlszárnyalja a klímaváltozást.

A felmérés szerint világszerte a vezérigazgatók több mint kétharmada véli úgy, hogy a kormányok új jogszabályokat fognak bevezetni az internetes és a közösségimédia-tartalom szabályozása érdekében, és

megtörik a technológiai vállalatok dominanciáját.

A cégvezetők többsége (51 százaléka) arra is számít, hogy a kormányok egyre inkább kötelezik majd a magánszektort, hogy fizessen a magánszemélyeknek a tőlük gyűjtött adatokért.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2020. március 16. 21:14
Miért hová akarnak állandóan globálisan növekedni ? ----- Át kéne gondolni ezt az egészet. Az ilyen alkalmak lennének erre a megfelelőek. De nem fogják persze.
egyvilág
2020. január 21. 17:36
Amit a gazdasági növekedésről (és fejlődésről) tudni kell: http://egyvilag.hu/temakep/097.shtml És ha már pesszimizmus, nem árt felkészülni a gzadaségi válságokból sem: http://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik