Timmermans: az Európai Bizottság 100 milliárd eurót biztosít a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz

2020. január 15. 10:14

Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára – közölte Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban.

2020. január 15. 10:14
null

Timmermans az Európai Parlament plenáris ülésén, az Európai Bizottság által decemberben bemutatott európai zöld megállapodás finanszírozási lehetőségeiről folytatott vitában hangsúlyozta, hogy a dokumentumban rögzített céloknak köszönhetően

az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség lesz.

Méltányos átállás

A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Az átállást segítő, úgynevezett méltányos átállási alap a nehezebben teljesítő országokkal való szolidaritásra épít – hangsúlyozta.

Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit.

A levegő szennyezettségének csökkenése által kevesebb lesz a légúti megbetegedések miatt bekövetkező megbetegedések és halálesetek száma – tette hozzá Timmermans.

Valdis Dombrovskis, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős uniós biztos beszédében arról tájékoztatott, hogy az uniós bizottság által elkülöníteni tervezett 100 milliárd eurós finanszírozás további beruházásokat ösztönöz majd, elérve akár a

280 milliárd eurót a klíma- és környezetbarát célok megvalósítására.

Klímabarát beruházások

Az uniós bizottság megteremti annak a feltételeit is, hogy a hatóságok és a magáncégek fenntartható, klímabarát módon tudjanak beruházni. Ezzel összefüggésben meghatározza azokat a zöld gazdasági tevékenységeket, amelyek klímasemlegesnek minősülnek. Ezáltal megteremti azokat az általános uniós előírásokat, amelyeket az állami és magánszektorban egyaránt alkalmazni lehet.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy

az átállás jelentős gazdasági és társadalmi változással fog járni, amelynek magas költsége és beruházásigénye lesz.

„Támogatni kell az alacsonyabb jövedelmű tagállamokat, különösen a legkevésbé fejlett régiókat és azon ágazatokat, ahol az átalakulás munkahelyek megszűnéséhez vezet majd” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a méltányos átállási alap létrehozásához nem szabad az olyan hagyományos uniós politikák támogatásából elvenni, mint például a kohéziós alap vagy a közös agrárpolitika. Az unió többéves költségvetési keretén felüli pénzügyi forrásból, friss pénzből kell ezt kialakítani – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatások hatályát nem lehet csak azon tagállamokra korlátozni, ahol a szén kivezetése nagy problémát jelent.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a méltányos átállás elérje a legszegényebb és legkirekesztettebb európai régiókat is.

Véleménye szerint megfelelő irányításra van szükség, ugyanis „nem tehető meg, hogy egy kis kör kapja meg” az európai támogatásokat. A méltányos átmenet alapját ezért átlátható módon kell kezelni, a

 – mondta a képviselő.

Az EP-képviselők szerdán szavaznak az európai zöld megállapodásról kialakított parlamenti álláspontról.

Az Európai Bizottság az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási tervvel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a terv mozgósítani fogja az uniós forrásokat, és olyan keretrendszert alakít ki, amely elősegíti és ösztönzi a klímasemleges, zöld és versenyképes gazdaságra való átálláshoz szükséges köz- és magánberuházások létrejöttét.

Mint közölték,

a méltányos átállást támogató alap 7,5 milliárd euró összegű új uniós támogatásban részesül.

Az alapból való részesedésük kihasználása érdekében a tagállamoknak célzott méltányos területi átállási tervek révén meg kell határozniuk a támogatható területeket.

Az alap elsősorban a régióknak nyújt támogatást. Segíteni fogja a munkavállalókat a jövő munkaerőpiacához szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésében, valamint segíti a kis- és középvállalkozásokat, az induló vállalkozásokat és az inkubátorházakat abban, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsenek ezekben a régiókban. Az alap a tiszta energiára való átállást segítő beruházásokat is támogat majd, például az energiahatékonysággal összefüggésben.

A méltányos átállási mechanizmus technikai segítséget is kínál a tagállamoknak és a befektetőknek, és gondoskodik az érintett közösségek, a helyi hatóságok, szociális partnerek és civil szervezetek bevonásáról is – tették hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. február 22. 04:19
95 200 000 000 000 Forint. Egy magyar ember 26 445 évi jövedelme. Ezt ügyesen kitalálták.
lhotx
2020. február 22. 04:19
Mindig elfelejtik hozzátenni, MELYIK BANKOKNAK szánják az összeget!
gacsat
2020. február 22. 04:19
1€ előállítása fél kiló szén-dioxid kibocsájtással jár. Csak ez az intézkedés 50M tonna + szén-dioxidot eredményez.
qwrtzq
2020. február 22. 04:19
2050re mi? hol lesznek majd akkora a felelősök...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik