A klímahisztéria 2019 leginkább visszataszító kifejezése Németországban

2020. január 15. 10:57

A klímahisztéria kifejezést választotta 2019 legellenszenvesebb német szavának a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága.

2020. január 15. 10:57
null

A testület közleménye szerint a német nyilvánosságban széles körben elterjedt kifejezés általánosító módon „patologizálja” – betegesnek tünteti fel – és „egyfajta kollektív pszichózisnak” láttatja az éghajlatváltozás megfékezése iránti növekvő elkötelezettséget.

Lejáratásra használják

A kifejezés használói ezzel a módszerrel akarják lejáratni és hitelteleníteni a klímaváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítéseket és az ügyről folytatott vitákat – áll a zsűri indoklásában.

Hozzátették: az éghajlatváltozásról felhalmozott tudományos ismeretek alapján megállapítható, hogy a klímahisztéria kifejezés félrevezető, és

Nagy volt a verseny

A testület bírálta a népességcsere (Umvolkung) kifejezést is, amely

miszerint „az úgynevezett elitek titkos terve” alapján túlnyomórészt muszlim menekültekre és egyéb, „nem-fehér bevándorlókra” kell kicserélni Európa, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland fehér lakosságát.

A többi között hozzátették, hogy a kifejezés az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt ideológiájának állandó eleme, és kiindulópontja „a lakosság kulturális homogenitásáról” szóló politikájának, amely a vélelmezett népességcsere alapját képező

és ezzel diszkriminálja az országba bevándorolt embereket.

A Darmstadti Egyetem független zsűrije 1991 óta választja ki az év legellenszenvesebb szavát (Unwort des Jahres) a beküldött javaslatokból. A 2019-es megmérettetésre 671 javaslat érkezett, összesen 397 kifejezést és szófordulatot jelöltek az év legcsúnyább szavának. A leggyakrabban jelölt szavak közé tartozik például a klímatagadó (Klimaleugner), a repülési szégyen (Flugscham) és a szennyezési jogok (Verschmutzungsrecht).

Központban az emberi méltóság és a demokratikus alapértékek

Az év legcsúnyább szava kezdeményezés célja a nyelvi tudatosság és érzékenység fejlesztése a közbeszéddel, nyilvános kommunikációval kapcsolatban. A szavakat egyebek között annak alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket. Vizsgálják a szavak félrevezető vagy gyengítő, eufemisztikus jellegét is.

Az év legcsúnyább kifejezése 2018-ban a kitoloncolás elleni ipar (Anti-Abschiebe-Industrie), 2017-ben az alternatív tények (alternative Fakten), 2016-ban a nemzetáruló (Volksverräter), 2015-ben a jótét lélek (Gutmensch), 2014-ben pedig a hazug sajtó (Lügenpresse) volt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. április 22. 08:45
"A leggyakrabban jelölt szavak közé tartozik például a klímatagadó (Klimaleugner), a repülési szégyen (Flugscham) és a szennyezési jogok (Verschmutzungsrecht)." Magyarul: leggyakrabban pont hogy az ideológiai ellenpólusról jelöltek ellenszenves szavakat, amik közül aztán a szuperprogresszív zsűri szépen kiválasztotta a politkailag korrekt mainstreamhez leginkább hézagmentesen illeszkedő "megoldást". Az inkluzivitás és a részvételi demokrácia nagyobb dicsőségére. Lehet tolni tovább a fülpiszkálót akkor is, ha már rég kilyukadt a dobhártyánk - hajrá.
KannibálTatárÚr
2020. január 22. 16:31
A két háború alatt még nem beszéltek felmelegedésről, mert olyan lasú volt, hogy egy emberöltő alatt nem regisztrálták. Viszont az elolvadt gleccserek ma már nem hűtik a levegőt, ellenkezőleg: a visszamaradt kopár, sziklás terület felmelegszik a napsütés hatására. A szibériai lávaömlés idején - azt hiszem - gyorsabb volt a felmelegedés, mint ma. Akkor még a felszabadult metán is segítette a felmelegedést. Ha lassú lett volna, az élőlények alkalmazkodtak volna a hő emelkedéséhez. Nem alkalmazkodtak és a legnagyobb kihalás lett az eredmény.
Vermacska
2020. január 22. 15:39
Javaslom 2020-ra: Wahrheit (igazság) szót kihozni győztesnek!
Hesperia
2020. január 22. 15:38
Egy újabb undorító elitklub véleményét olvashattuk. Nekem nagyon is szimpatikus a "klímahisztéria" kifejezés, pontosan írja le az elmúlt év nagy, kommunikációs divatjelenségét. Ezt a pontos terminust csak az találja visszataszítónak, aki a jelenségek pontos leírása ellen van, valamilyen oknál fogva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik