Alacsony a belépési küszöb, egyre több a taxis egyéni vállalkozó

2020. január 14. 09:24

Egy év alatt 8 százalékkal nőtt a taxis egyéni vállalkozók száma, így jelenleg több mint 7500 egyéni vállalkozó közlekedik Magyarország útjain, közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

2020. január 14. 09:24
null

A klasszikus értelemben vett taxitársaságok száma 2013 óta fokozatosan csökken, és ez sokáig az egyéni vállalkozókra is igaz volt, de 2016 óta az egyéni vállalkozók száma dinamikusan nő.

Az egyéni vállalkozói szám növekedése ágazattól függetlenül általános, ugyanakkor a taxis személyszállítás területén a növekedést valószínűleg nem csak az új adózási formák bevezetése indokolja. A jelenséghez az is hozzájárult, hogy a belépési küszöb viszonylag alacsony sok egyéb szakmához képest, de hosszú távon nyereségesen működni már komoly kihívás, sokan nem tudják venni az akadályokat és kihullanak a piacról, mondta el Pertics Richárd, az Opten elemzője a közlemény szerint.

A cégek alkalmazotti létszáma stagnál.

Az Opten szerint a cégek számának csökkenése a taxis piac koncentrálódására utal. A taxitársaságok összesített árbevétele 2018-ban 7 százalékkal meghaladta az előző évit. A taxis személyszállítással foglalkozó vállalatok csaknem 9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételről adtak számot 2018-ban, ennek 65 százalékát a 10 legnagyobb vállalkozás hozta össze.

A 2020-as trendek biztatóak, mind árbevételben, mind eredményben növekedés vetíthető előre, és a gazdasági környezet is kedvező. Ugyanakkor a taxis világ a magas egyéni vállalkozói létszámával továbbra is nehezen mérhető piac, áll az Opten közleményében.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. január 14. 23:53
Nyilván csábít az eszeveszett száguldozás lehetősége, amit a taxisok többsége művel. Látott már valaki szabálykövető taxist?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik