Íme az országok, amelyek meg sem érzik a kereskedelmi háborút

2020. január 13. 22:40

Takács Zsolt
Míg a kereskedelmi háború és a lassuló globális gazdaság nagyon hátrányosan érinti a fejlett ázsiai országokat, mégis számos gazdaság lesz, amely nagy gazdasági növekedésre számíthat 2020-ban.

A kereskedelmi háború és az export-import csökkenése lassítja a fejlődő ázsiai országok gazdaságát, ennek következtében az ADB (Asian Development Bank) csökkentette növekedési előrejelzéseit a régióra. Az ADB 2020-as becslése szerint a térség gazdasági növekedése 5,5 százalék körül alakul majd az évben. A fejlesztési bank szerint a kereskedelmi feszültség a lassulás legfőbb oka, de vannak országok, amelyek jól élhetnek a kereskedelmi háború adta lehetőségekkel.

Kitartó gazdasági növekedés

Az ADB szerint Banglades, India, Tádzsikisztán, Mianmar, Kambodzsa és Vietnám gazdasága fog a legnagyobb ütemben növekedni a 2020-as évben Ázsiában. Banglades esetében az előrejelzés nyolc százalékos gazdasági növekedést mutat. Az országban

2011 óta nem volt alacsonyabb a növekedés, mint hat százalék.

A fejlődő életkörülményeknek és a növekvő béreknek köszönhetően a belső fogyasztás is megnőtt, ami a külföldi tőke bevonzására is pozitívan hatott, mivel 2019 első félévében a mutató 19,5 százalékkal nőtt.

A száguldó Bangladessel ellentétben India gazdasága miatt nagyon is aggódnak a szakértők, bár a gazdasági növekedés továbbra is 7,2 százalékos a bank előrejelzése szerint. A kibocsátás a legfontosabb szektorokban csökkent, de a kormány mindent megpróbál, hogy talpra álljon a gazdaság – írja a Forbes.

Kicsi a bors, de erős

Tádzsikisztán gazdasági növekedése 7 százalékos lehet 2020-ban, ami az arany és ezüst bányászatának, valamint a fémfeldolgozásnak köszönhető.

Mianmar gazdasága 6,8 százalékkal bővülhet az évben, de a GDP-je elég alacsony, csupán 67 milliárd dollár. Az ország ipari exportja az utóbbi 5 évben rohamosan nőtt és a kormány rengeteg gazdasági reformot hajtott végre, amelyekkel befektetőket vonzott be az országba.

Kambodzsa növekedése az előrejelzések szerint 6,8 százalék körül alakul idén, ami 

a hatalmas kínai befektetéseknek és az ipar növekedésének köszönhető.

A kínai befektetők leginkább ingatlanokba, infrastrukturális fejlesztésekbe fektetnek, 2018-ig összesen 2 milliárd dollárt.

Az összes ország közül Vietnám alkalmazkodott a legjobban a kereskedelmi háború adta keretekhez, gazdasági növekedése 6,7 százalékos lehet 2020-ban. Az ország a magasabb hozzáadott értékű gyártást részesíti előnyben. A külföldi befektetések nagysága 2019 első öt hónapjában 69,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakhoz képest. Vietnám jól használta ki a kereskedelmi háború körülményeit és igyekezett menedéket adni a Kínából menekülő cégeknek. Ennek következtében az ország exportja 4,4 százalékkal nőtt 2019-ben és 5,8 százalékkal növekedhet 2020-ban.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés