Több mint 200 millió euróért vásárol teherautókat a román hadsereg

2020. január 09. 09:48

A tavalyi év utolsó napján 942 katonai teherautó beszerzéséről írt alá szerződést 216 millió euró értékben a román védelmi minisztérium az olasz Iveco Defence Vehicle SPA-val – közölték a szerződő felek.

2020. január 09. 09:48
null

A román védelmi tárca közleménye szerint a szerződés négy évre szól, és a beszállítónak Romániában kell a járműveket előállítania. Az ellentételezési (offset) feltételek szerint a gyártás, összeszerelés és karbantartás romániai honosítása révén az Ivecónak a szerződés értékének legalább

80 százalékát kell majd visszaforgatnia a román védelmi ipar fejlesztésébe.

A mostani szerződés egy nagyobb, 2900 katonai teherautó beszerzését célzó keretmegállapodás része, amelyet a 2018 júliusában kiírt közbeszerzés alapján kötött az Ivecóval a román védelmi tárca.

Az olasz cég közleménye szerint a mostani szerződés az Iveco High Mobility sorozathoz tartozó 4x4, 6x6, 8x8 és 8x8 Prime Mover járművekről szól, amelyek egyharmadát páncélozott vezetőfülkével szerelik fel.

A román hadsereg 2015-ben 57, 2017-ben pedig 173 katonai teherautót vásárolt már az Ivecótól.

Tízéves terv

A román legfelsőbb védelmi tanács 2017 augusztusában hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia

9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

Klaus Iohannis államfő kezdeményezésre a román parlamenti pártok 2015-ben egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra: bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a hazai össztermék (GDP) legalább két százalékának megfelelő összeget kell fordítania védelmi kiadásokra.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2020. január 22. 20:09
Az usa valójában az oroszok ellen fegyverzi fel romániát... Amit én azért nem gondolok jó hírnek, mert a román szövetségesi hűség történelmi tapasztalatai azt mutatják, hogy bármikor bárki ellen tudnak fordulni... Nekünk tartani kell a tempót ... Mert most még nato szövetségesek de akármikor fordíthatnak a köpönyegen... (ld török görög viszony a nato-n belül...)
flesh ripper
2020. január 12. 10:42
Oroszok ellen... Alig várom, hogy az oláh patkányok bele merjenek harapni az orosz medvébe! Persze, nem mernek.
dottore
2020. január 12. 10:40
"a gyártás, összeszerelés és karbantartás romániai honosítása révén" -Na, akkor nyugodtan nevezhetjük majd Daciának is, a minőség alapján. :D
flesh ripper
2020. január 12. 10:39
az oláhok, maguktól, egyedül sohasem hasítottak semmit. Az oláhok eddig csak az erősek mögött, mint a dögevők merészkedtek magyar területre. Nos, ez soha se fog még egyszer előfordulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik