Óriási lassulás a szingapúri gazdaságban 2019-ben

2020. január 9. 13:43

Takács Zsolt
Egyes ázsiai fejlett országok gazdasága közel került a recesszióhoz 2020-ra, ilyen Hongkong és Szingapúr is. Amíg Hongkongban leginkább a tüntetések miatt haldoklik a gazdaság, addig Szingapúrt az Egyesült Államok és Kína közt hosszú ideje elnyúló kereskedelmi háború tépázza, mivel a városállam gazdasága túlságosan is függ az exporttól.

Hatalmas lassulás volt megfigyelhető a szingapúri gazdaságban 2019-ben, mivel a 2018-as 3,1 százalékos gazdasági (GDP) növekedésről 2019-ben az évtized legkisebb, 0,7 százalékos növekedésére esett az ütem, annak ellenére is, hogy az utolsó negyedév erős lett az országban. Az utolsó három hónap gazdasági növekedése 0,8 százalék volt, amely 0,1 százalékos növekedés a harmadik negyedévhez képest.

A feldolgozóipar már egy éve folyamatosan szűkül, pedig Szingapúr gazdaságának egyötödét ez a szektor teszi ki. Az utolsó negyedévben 2,1 százalékkal csökkent a kibocsátása a szektornak. A csökkenés okozója az elektronikai, kémiai és a közlekedéstechnikai klaszterek kibocsátásának csökkenése.

A szolgáltató szektor 1,4 százalékkal nőtt, ezt a szektort

a pénzügyi szektor tartja életben.

Az építőipar is nőtt 2,1 százalékkal a negyedik negyedévben éves alapon.

Kereskedelmi háború pusztít

Az exportorientált gazdaságok különösen erősen érzik a kereskedelmi háború negatív hatásait. Szingapúr a harmadik negyedévben

nem sokkal kerülte el a technikai recessziót.

Az egész régiót lassuló gazdaság jellemzi, amelynek legfőbb kiváltója az elhúzódó kereskedelmi háború.

Szingapúr gazdaságát nagyon hátrányosan érinti a Kína és USA között elhúzódó kereskedelmi háború, amely az elektronikai szektorban csúcsosodik ki. Elemzők szerint a 2020-as év gazdasági növekedése kiszámíthatatlan, mert nagyban függ a globális helyzettől, de nagyjából egy és két százalék közötti növekedést mutatnak az előrejelzések.

Reményt jelenthet, hogy január 15-én írják alá a részleges kereskedelmi megállapodást Kínával a Fehér Házban, jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren kedden.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a nagy országok bezárnák az adózási és pénzmosási kiskapukat, Szingapúr egy éven belül megszűnne. De ettől nem kell félni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés