Továbbra is növekvő pályán a foglalkoztatottság

2020. január 08. 10:39

Az előző év azonos időszakához képest 23 ezerrel több, mintegy 4,5 millió ember dolgozott Magyarországon a 2019. szeptember-novemberben, a vizsgált időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

2020. január 08. 10:39
null

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a 2019. szeptember-novemberi időszakban

a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 517 ezer volt.

A 20-64-es korosztály 75,5 százalékos foglalkoztatási rátája meghaladja az Európa 2020 stratégiában meghatározott célértéket. A munkában állók számának bővülésében továbbra is a versenyszféra erősödése tapasztalható.

Csökkent a közfoglalkoztatottak száma

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 10 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma ugyanakkor 19 ezerrel csökkent – vagyis továbbra is a versenyszféra erősödése tapasztalható. A kormány célja továbbra is az, hogy a munkanélküliség három százalék alá essen, ezzel

valóra válhat a teljes foglalkoztatás.

A kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek és a magas gazdasági növekedéssel együtt járó foglalkoztatás-bővülésnek köszönhetően Magyarországon tartósan alacsony a munkanélküliségi ráta. Amíg a magyar gazdaság növekedési pályán mozog, addig a foglalkoztatás iránti igény is magas szinten maradhat.

A munkaerőpiaci kereslet további növelésével, a szakképzés megerősítésével, a képzéseket, vállalkozóvá válást támogató programok révén tovább növelhető a foglalkoztatás. A közfoglalkoztatottak, álláskeresők és a dolgozni szándékozó nyugdíjasok célzott támogatásával egyre többen helyezkedhetnek el az elsődleges munkaerőpiacon. Ennek érdekében a kormány könnyítette a nyugdíjasok foglalkoztatását, és a családvédelmi akcióterv keretében támogatja a kisgyerekes anyák munkavállalását. A vállalatok hatékonyság-javító intézkedései a működésben és a munkaerő-gazdálkodásban tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon.

A magyar gazdaság teljesítménye 2010 óta mintegy 30 százalékkal nőtt,

Magyarország Közép-Európával együtt a fejlődés motorjává vált a kontinensen.

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság növekedésének üteme a következő években is legalább két százalékponttal haladja meg az európai átlagot – ennek egyik fontos eleme a bővülő foglalkoztatottság – közölte az ITM.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2020. január 08. 21:10
A bal-lib tahók meg hogy röhögtek Orbán 1 millió új munkahely-programján...
fogas paduc
2020. január 08. 17:36
Még néhány évtized, és ebbe belepusztulunk. :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik