Palkovics: A gazdasági fejlődés motorja az innováció

2020. január 08. 10:23

Az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően nemzetközileg is versenyképes tudásra tehetnek szert a felsőoktatási intézményeinkben tanuló diákok – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter évindító sajtótájékoztatóján.

2020. január 08. 10:23
null

Hangsúlyozta, a magyar kormány partnere minden tanulónak. Segíteni szeretnénk, hogy kibontakoztassák tehetségüket, megtalálják személyes útjukat a munka világához, s hogy hasznos tagjai legyenek a magyar társadalomnak, a magyar gazdaságnak vagy éppen a magyar tudománynak – húzta alá a miniszter.

Magyarország az EU-n belül mérsékelt innovátornak számít az Európai Bizottság értékelése szerint, ugyanakkor 2018-ban kétszer annyit költött kutatás-fejlesztésre, mint 2010-ben – hangsúlyozta a miniszter.

Idén 25 százalékkal, 32 milliárd forinttal többet költ a kormány innovációra, mint 2018-ban.

Innováció a kutatásban és az oktatásban

Palkovics László elmondta: elkezdődött az innovációt támogató intézményrendszer átalakítása, a lehetséges pályázók támogatása a kijelölt intézmények feladata. Tavaly 85 milliárd forint támogatásról hoztak döntést, amit jelentős összegnek nevezett.

Hangsúlyozta, hogy új innovációs korszak kezdődött a magyar gazdaságban, a kutatásban és a felsőoktatásban is.

Kitért arra: létrejött a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács 2020-tól, a miniszterelnöknek felelős testületként. Az első ülését február közepén tartják, ahol a nemzeti innovációs stratégia elfogadásáról is tárgyalnak majd. A pályázati forrásoknak is új struktúrát vezettek be, minden pályázati forrás egy kézbe kerül, ennek kezelője a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap. Létrejött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet Hálózat mellett.

Kiemelte: a kormány molekuláris kutatóintézetet és molekuláris biológiai kutatóintézetet is létesített.

Palkovics László kitért arra is, hogy

az egyetemek jelentik az innovációs ökoszisztéma bázisát,

a kompetenciaközpont pályázatokon több egyetem nyert. Az innovációs tárca a kutatás-fejlesztésre szánt többletforrások hatékony hasznosulása érdekében egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák kialakításán dolgozik. Az ökoszisztéma fontos eleme a science-park koncepció, hat vidéki park kialakítása zajlik, Budapesten kettő ilyen létesítmény lesz. Az egyetemek fenntartói modelljét is átalakították a versenyképességük növelése érdekében, amire a Budapesti Corvinus Egyetem a példa, a jogszabályi környezet kialakult, mára pozitív eredmények vannak. Hasonló modellt több más egyetemen is terveznek bevezetni, ami az osztrák finanszírozási formával egyezik meg – mondta.

Szólt arról is, hogy egy kutatóhálózat vagy felsőoktatási rendszer sem önmagában létezik, ezért ezek nemzetközivé tétele komoly feladat. Most öt magyar egyetemen zajlik egy pilot program ennek érdekében. Neves nemzetközi egyetemekkel is tárgyalnak magyarországi intézmény-tanszék létrehozásáról, jelenleg egy kínai egyetemmel. Fontosnak nevezte az Andrássy Egyetem továbbfejlesztését, oktatási portfóliójának szélesítését.

Az európai közösség eltökélt a kutatás-fejlesztés erősítésére – jelezte.

A miniszter értékelése szerint 2019-ben előzetes adatok alapján 4,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ami az uniós országok közötti egyik legnagyobb.

Az iparon belüli high-tech részaránya mintegy 70 százalékos,

a gazdasági teljesítmény részben ennek köszönhető.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a 21. század nyertese legyen, amihez elengedhetetlen a gazdasági fejlődés, melynek motorja az innováció – összegezte a miniszter.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2020. január 14. 20:39
Beérnek a reformok, sok a tehetséges szorgalmas magyar fiatal! Na nem a romkocsmában nevelkedett ingyenélő, léhűtőkre (momentum) soros aktivistákra gondoltam! Bízom benne hogy beérik a gyümölcs, mint mindig, amióta Orbán Viktor vezeti az országot! ......az ellenzéki ajvékolással, károgással pedig nem szabad törődni....ők a magyarok ellen dolgoznak.... nekik az lenne a jó ha a Hazánknak, Nemzetünknek rosszul mennének a dolgai!!
mikrobi
2020. január 14. 20:39
Lázás Jánosnak igaza van, a Fidesz egyes politikusai baromira nincsenek tisztában a valósággal. Palkovics a legjobb példa erre. A magyar innováció qrva gyenge, a felsőoktatás mélyrepülését pedig továbbra is tétlenül nézik, miközben veregetik a saját vállukat. Talán nem a sportot kellene nemzetstratégiai prioritásnak tekinteni...
nemecsekerno_007
2020. január 09. 22:26
Klasszikus történet: - Ki akar változást?!?! - Én, én, én, én, én, én, én!!!!!! - Ki akar változni? - .....
mixtura pectoralis
2020. január 09. 17:31
Akkor emeld meg az egyetemi fizetéseket, vazeg, kevesebbet kapnak mint a középiskolai tanárok. Kevesebbet mint a gyári munkások. Szúrná a szemét a proliknak, ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik