Működik még a német gazdaság belső motorja

2020. január 06. 15:33

A vártnál erősebben nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban novemberben.

2020. január 06. 15:33
null

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 2,1 százalékkal, nominális értéken pedig ugyancsak 2,1 százalékkal bővült novemberben az előző hónaphoz képest.

Elemzők arra számítottak, hogy az árhatások kiszűrésével, azaz reálértéken, 1,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az októberben mért 1,9 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben, 2018 novemberéhez képest az árhatások kiszűrésével, 2,8 százalékkal, nominálisan, árhatások kiszűrése nélkül pedig 3,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők sokkal gyengébb adatra számítottak, reálértéken 0,9 százalékos emelkedést vártak az előző havi 0,8 százalékos növekedés után.

Tavaly és tavalyelőtt is 26 napon voltak nyitva az üzletek novemberben.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában 2019. január-novemberben reálértéken 2,9 százalékkal, nominális értéken pedig 3,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A német gazdaság teljesítményét a belső kereslet és fogyasztás határozza meg, mivel korábbi hagyományos motorját, az exportot erős ellenszelek hátráltatják. Az exportorientált feldolgozóipar recesszióba került a kereskedelmi feszültségek miatt, az autógyártásban komoly gondokat okozott az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabvány (WLTP) bevezetése, ráadásul a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését övező bizonytalanságok is rontottak a helyzeten.

Hivatalos előrejelzések szerint a német gazdaság tavaly 0,5 százalékkal bővült, idén pedig egy százalékkal növekedhet.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. január 12. 14:13
A statisztikát is csak kormányközeli intézetek szolgáltatják, amely már magáért beszél. Schiller országát transzatlanti árulók tartják foglyul. Röviden fogalmazva; Németország, még mindig megszállás alatt, éppen a III. (gazdasági) világháborút veszíti el. Sem politikailag, sem gazdaságilag nem cselekedhet szabadon. Mindazok ellenére, hogy a rákényszerített két világháború örökségeként a müszaki agyakat mind amerikai, mind orosz részröl lenyúlták (Werhner von Braun, fönáci rakétatudóst tapsolva fogadja Amerika), megint talpra állt és ismét megtalálta helyét Európa gazdasági vérkeringésében. A hetvenes évekre dominálja a nehéz-, autó-, gépipart. A churchill-roosevelti ideológia, amely a teljes német pusztítást célozta meg a háborúk elött, nem viselheti el a német dominanciát, Azt meg végképpen nem, hogy a német-orosz viszonyok felhötlenek 1970-1989), a kooperációk végnélküliek. Végzetesnek tekintenének számukra egy német technika és orosz nyersanyag "házasságát". Cselekedniök kell. 1. NGO-k tömegesen "képzik" mossák át a fiatal diplomások agyait (teljes egyetemi évjáratokat verbuválnak transzatlanti érdekeltségü konszernek) 2. A föáramlatu médiák (Springer, Burda tulajdonban) ezerrel teszik ugyanezt a közvéleménnyel 3. Németország lesz az amerikai hadsereg európai föhadiszállása. (Rammstein, nem mozdul meg egy drón sem a német irányító központ nélkül) 4. Az USA szankcionálja a németek legerösebb piacát, Oroszországot 5. Energiabeszerzésében is keményen belenyúl. Becsukják a barnaszén bányákat, leállítják az atomerömüveket (Franciaország a német határon böviti ezeket!), szankcionálják a Nord Stream 2 vezetékfektetésében részvevö cégeket… 6. Virágzó német nagyvállalatok amerikai felvásárlása, majd tönkretétele... Hosszu lenne a sor. Egy biztos, amikor a német gazdaság talajt fog, magával rántja egész Európát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik