Hatéves mélyponton az euróövezet gazdasága a tavalyi negyedik negyedévben

2020. január 06. 15:28

Stagnáláshoz közeli állapotban maradt az euróövezet magánszektorának teljesítménye decemberben, mivel a szolgáltatási szektor élénkülése csak részben tudta ellensúlyozni a feldolgozóipar válságát, ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek végleges adataiból, amelyeket hétfőn tettek közzé.

2020. január 06. 15:28
null

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, átfogó beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,9 pontra, négyhavi csúcsra emelkedett a novemberi és októberi 50,6 pontról. Ez meghaladja ugyan a decemberre előzetesen közölt, ugyancsak 50,6 pontot, ám így is kellemetlenül közel áll a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határhoz.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 52,8 pontra kúszott fel a novemberi 51,9 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értékre, 52,4 pontra számítottak.

Az IHS Markit még múlt hét csütörtökön publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 46,3 pontra süllyedt a novemberi 46,9 pontról. Bár a végleges adat meghaladja az előzetesen közölt 45,9 pontot, az index már a tizenegyedik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország az előzetes adatokhoz képest jobban zárta a decembert, Franciaország esetében viszont nem változtak a számok.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 50,2 pontra (előzetes: 49,4 pont) emelkedett a novemberi 49,4 pontról, így augusztus óta három egymást követő hónap után először lépte át az 50 pontos küszöböt. Németország szeptemberben 2013 áprilisa óta először csúszott le a gazdaság teljesítményének csökkenését jelző tartományba. Franciaország összetett BMI-je 52,0 pontra (előzetes: 52,0 pont) csökkent a novemberi 52,1 pontról.

Az euróövezet összetett beszerzésimenedzser-indexe enyhén emelkedett decemberben, de így is gyenge gazdasági növekedést jelez, az 50,9 pont a 2013 első féléve óta eltelt több mint hat év egyik legalacsonyabb értéke. A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor teljesítménye közötti különbség továbbra is szembetűnő.

Az euróövezet gazdasága az utóbbi hat év legrosszabb teljesítményét mutatta a tavalyi negyedik negyedévben.

A BMI-adatokból arra lehet következtetni, hogy október-decemberben nemigen nőtt 0,1 százaléknál erősebb ütemben a hazai össztermék, kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy jelentősek a lefelé mutató kockázatok.

Bár az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülni látszanak, az Egyesült Államok és az Európa közötti kereskedelmi viták esetleges éleződése valószínűleg visszaveti az exportot. A brit uniós-tagság megszűnésével kapcsolatos bizonytalanságok is jelentősek, és ronthatják az európai gazdasági növekedést. Ezzel együtt ha nem történnek kedvezőtlenebb események, a gazdasági növekedés gyorsulásnak indul 2020-ban, amikor is az alacsony infláció és a pénzügyi feltételek lazulása költekezésre ösztökélhetik a fogyasztókat.

(MTI)


kszk \ gjé

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik