Hamis lecsó „Kecsuppal”

2020. január 03. 09:10

A „függetlenobjektív” újságírás kecskeméti receptje.

2020. január 03. 09:10
Rádi Balázs

Kicsivel több mint egy hónap telt el azóta, hogy a kecsup.hu, egy magát függetlennek hirdető hírportál a valóságot elferdítve tudósított a kecskeméti Neumann János Egyetem közgazdász szakos hallgatói által rendezett kerekasztal-beszélgetésről. A portál valótlan állításaira egy véleménycikkben világítottunk rá. A cikk alatt kommentek írására van lehetőség, ahova kecsUP felhasználónévvel valószínűleg a portál egyik vezetője írt.

A saját nevét nem vállaló kommentelőnek ezúton reagálunk a bejegyzéseire,

és rámutatunk az újabb ellentmondásokra (hazugságokra), amit már-már recept alapján főz a „függetlenobjektív” lap.

Az alábbiakban felfedjük a kecsup.hu kattintásvadászatra kikísérletezett titkos receptjét.
 

Egy késhegynyi megtévesztés

„Nem hirdetjük magunkat függetlennek” – kezdi a vele szemben megfogalmazott kritikák visszautasítását a kecsup.hu, miközben az oldalukon sokáig azzal dicsekedtek, hogy egy független(!) politikus, Hugyecz Zoltán egymillió forintot adományozott a portálnak.

A kormánypártisággal nem vádolható 168 óra utánajárt a független politikusnak, és a következőt írta: Hugyecz filozófiája több ponton is átalakult. Bár az ellenzékkel továbbra sem egyeztet, hatalmas lendülettel „lövi” Szemereynét – és immár a polgármester családját is. Ez kiveri a biztosítékot a konzervatív alföldi mezőváros választóinál, akik a rendszerváltás óta csak jobboldali jelöltnek szavaztak bizalmat.

A 168 óra által kecskeméti kamikazének becézett politikus saját weboldalára navigálva pedig láthatjuk, hogy az utóbbi években Hugyecz valóban össztűz alá vette Kecskemét jelenlegi polgármesterét. 


Emellett egy olyan kerekasztal-beszélgetésen is részt vett a kecsup, ahol több független hírportállal együtt azon sopánkodtak, hogy „a létért hatalmas küzdelmet kell folytatniuk”, ugyanis az elmondásuk szerint a vállalatok nem támogatják őket a kormány bosszújától félve (a vállalati támogatás feltehetőleg nem sértené a függetlenobjektív mértéktartást), persze bizonyítékkal ezt sem támasztották alá.

„Azért támogatom a KecsUP-ot, mert ez végre nem egy propaganda újság” – nyilatkozta a független Hugyecz. Ha valóban ezért adott egymilliót a portálnak, akkor az pénzégetés volt, mutatjuk.

Két púpozott kanál rágalom

„Belecsapunk a kecskeméti lecsóba!” – határozza meg küldetését a kecsup.hu a saját weboldalán. Az utóbbi hónapokban be is tartotta a szavát a portál és eszetlenül csapott bele a lecsóba, ezzel pedig bemocskolt mindenkit, akit csak tudott. Nem csak piszkos munkát végzett, de hamis is volt ez a lecsó: a kecsup nem bizonyított állításokkal dobálózott, amivel emberek jóhírét csorbította. Csak „költői túlzásnak” nevezi a portál, hogy már a címadásban is hazugságot írt a Neumannos diákok rendezvényéről, alkalmatlannak mutatva be a hallgatókat a szakmai események szervezésére.

Az ilyesfajta „költői túlzásokkal” rendszeresen él a lap,

egy sztárséf mozdulatainak könnyedségével vádol meg embereket mindenfélével. Hónapokig alázta a város vezetőit a portál büntetlenül, amikor is a kecskeméti polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia megelégelte a folyamatos rágalmakat és két sajtó-helyreigazítási pert is indított a kecsup ellen.

A kecsup.hu mindkét pert első fokon elvesztette, a törvényszék azt állapította meg, hogy a médiafelületen valótlan tényt állítottak, híreszteltek.

Értesüléseink szerint az AB Holding Kft., a Kecsup.hu kiadója az ítélet ellen fellebbezést tervez.

Három fej pirosló pártérdek

A bírósági tárgyalás azzal a lehetőséggel kecsegtetett, hogy a névtelenség sötét homályába burkolózó újságírók közül többen is előlépnek, erre azonban hiába vártunk. Az ítélethirdetésen nem jelentek meg sem a portál újságírói, sem az őket védő ügyvédek, viszont jelen volt a kecsup.hu-t kiadó üzletember, Alter Róbert, két ellenzéki politikus társaságában.

Balról jobbra: Király József (MSZP), Lejer Zoltán (Jobbik), Alter Róbert a kecsup.hu-t kiadó AB Holding tulajdonosa, 2019 december 20-án, Kecskeméten.


„Az újságírói eszköztárnak része a vélemény és a túlzásba vitt vélemény is” – írta a kecsup képviselője a cikkem alatti kommentekben, amivel egyet is értek, viszont

az újságíró a túlzásba vitt véleményét tényként közölte, és nem tüntette fel, hogy az a saját véleménye.

 

Kedveld a Makronómot Facebookon!

Egy nagy gerezd felelősségkerülés

Utólag a kecsup már elhatárolódott a saját újságírójától, azt állította, hogy egy „külső tudósítás” volt. Aztán az elhatárolódásnak ellentmondva bevallotta, hogy a cikket alaposan megvizsgálták, a tényeknek utánajártak és igaznak találták a tudósítás tartalmát. Ezen a ponton úgy éreztem, hogy

vagy zavarodott vagy a tények nem minden részletét kibontó emberrel van dolgom,

mindenesetre mindkét esetben meddő próbálkozásnak bizonyult a vita. Nyilvánvalóan a válaszcikkem motivációit is kiforgatja majd a kecsup.hu ellenzéki propaganda gépezete, ezért összefoglalom nekik a lényeget: nem azt tartjuk problémának, hogy ellenzéki véleményeket fogalmaz meg a portál, hanem hogy ezt félrevezető módon teszi,

a valóságot próbálja a véleményéhez igazítani.

Ezzel pedig emberek becsületén gázol át. Kedves Kecsup, hány kattintást ér egy ember becsülete?     

Végezetül az ellenzéki média által sokat támadott előadó, Ákos szerzeményével szeretnénk egy őszinteségben gazdag, boldog új esztendőt kívánni a kecsup.hu szerkesztőségének.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazav
2020. december 20. 19:48
Nem feltételeztem sokat a Makronómról eddig sem, de biztos hogy egy közgazdaságtanhoz mérsékelten értő hallgató kecskeméti helyi médiapárnacsatáját kell követni? Ezt úgy lehetne bárhol máshol, mondjuk mandiner főoldal vagy a hírtv sokadik trollműsora.
Rocktoberi
2020. december 20. 19:48
Ez túlmutat erősen az alapszitun. Országos jelenségről van szó.
Mich
2020. december 20. 19:48
Mást nem is lehetett várni a magukat "függetlenobjektív újságíróknak" nevező libsi-bolsi-náci trolloktól.
kecsUP
2020. december 20. 19:38
Ha valakit érdekel a valóság, az olvassa el bátran a kúria ítéleteit is: https://kecsup.hu/2020/11/megnyert-sajtoperek-nem-ijedtunk-meg-belealltunk-vegigvittuk/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik