Tovább száguldhatnak a bérek

2019. december 21. 1:43

Harsányi Péter
Növekedés
Három évig 10 százalékos béremelkedés mérséklődő infláció mellett?

Folytatódó felzárkózás

„Az MNB megemelte a magyar GDP növekedési prognózisát a decemberi inflációs jelentésben. A hazai gazdaság idén 4,9 százalékkal, 2020-ban 3,7, míg 2021-ben és 2022-ben is egyaránt 3,5 százalékkal bővülhet.

A dinamikus növekedés hatására folytatódott a felzárkózás az Európai Unió fejlettebb államaihoz. A kedvező tendencia az egy főre jutó GDP emelkedésén is kiválóan látható.

 

Az Európai Központi Bank (EKB) nemrég közzétette az eurózónára vonatkozó GDP előrejelzéseit. Ennek alapján az eurózóna növekedését 2022 végéig minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladhatja a magyar gazdaság bővülési üteme.

Forrás: Növekedés.hu

Tovább száguldhatnak a bérek

A dinamikus növekedés és hatalmas munkaerőhiány miatt 2022 végéig átlagosan 9 százalék körüli lehet évente a béremelkedés üteme a versenyszférában.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta a 3,5 százalékos mélyponton ragadhat. Közel a teljes foglalkoztatottsági szint, 70 százalék felé emelkedett ugyanis a foglalkoztatottsági ráta, miközben a 25-54 éves korosztály esetében a 75 százalékot is meghaladja a mutató.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából kimerültek a foglalkoztatottsági tartalékok. A munkaerőpiacra potenciálisan bevonhatók száma lecsökkent 300 ezer főre a KSH becslései alapján.

Leginkább az idősebb, 55 év feletti munkavállalók azok, akik még tartalékot jelentenek, mivel esetükben a foglalkoztatottsági ráta mindössze 50 százalék körüli.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Attól tartok nálunk is találó lesz egy régebbi angol karikatúra, amely egy medencében kapálódzó polgárt ábrázol a medence szélén két jókora vízcsapból ömlő vízzel, a kettőn a felirat: 'BÉREK' - 'ÁRAK'.

Ha jön egy kormányváltás, és ismét a progresszív oldal nyer, akkor tíz év, és beérjük Mozambikot. Tőlem választhatod a második lehetőséget, de úgy, hogy engem ne érintsen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés