Irán kriptovalutával törné meg az amerikai pénzügyi hegemóniát

2019. december 20. 9:57
Irán elnöke javaslatot tett egy muszlim kriptovaluta létrehozására, amely az Egyesült Államok gazdasági dominanciája elleni küzdelem eszköze lehet. Az AP szerint Hassan Rouhani iráni elnök egy december 19-i malajziai konferencián szólította fel a muszlim nemzeteket a pénzügyi és kereskedelmi együttműködés erősítésére és az amerikai dollár szerepének visszaszorítására.

Amint Rouhani mondta, az Egyesült Államok gazdasági szankciói a hegemónia őrzésének és mások zaklatásának fő eszközei. Rouhani egy speciális bank- és pénzügyi rendszer létrehozását javasolta a muzulmán nemzetek körében, amelyek kereskedelmük során helyi pénznemeket használnának. Helyi jelentések megerősítik, hogy Rouhani egy kriptovaluta létrehozását javasolta az erőfeszítés részeként.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A legerősebb, a legstabilabb, a legmegbízhatóbb pénz a világon az arany."

Ami az aranyat illeti, ismerem ebben a témában véleményeidet, és teljes mértékben egyetértek velük.

"Számítógépen "bányászott" bitekben bízni ...
hát a kitalálóinak biztosan jó üzlet."

Hát, igen. A Bitcoin kitalálója jól járt, azonban nem okvetlenül a kitalálónak van a legtöbb kriptopénze, hanem annak aki bányássza, vagy pedig annak, aki a legtöbbet tudott belőle összevásárolni. Sok bányász kénytelen eladni Bitcoinjait, hogy ki tudja fizetni a sokszor hitelre vásárolt drága hardvert, vagy a drága energiákat. Eleinte, az első 2-3 évben elegendő volt egy jobb teljesétménü othoni számítógép, manapság világszerte már kb. így néz ki egy bányászásra használt hardwer: https://i.onehappycoin.com/img..

Bányászni pedig bárki bányászhatja, nincs monopólium, mint az úgynevezett törvényes fizetőeszközöknél.

A Bitcoin ára nagyjából követi a kriptotőzsdéken kialakult árakat. Itt van egy on-line összevetés az árakról néhány megbízhato tőzsdén (ezek olyanok, melyek már több éve zavartalanul működnek): https://data.bitcoinity.org/ma..

"Elképesztő energiát használ el"

Ez igaz. Olvastam viszont olyan tanulmányról, mely szerint a kriptovaluták energiaigénye csak töredéke annak, amennyit felhasznál a jelen bankrendszer. Valaki állítólag összeszámolta a bankházak, kirendelstégek, a boltosoknál lévő kártyás fizető terminálok energiaigényét. Ebből a szempontból a készpénz forgalom jön ki a legjobban, hisz az tud működni akkor is, ha semmiféle villamosenergia nem áll rendelkezésre, pld. a dzsungelben is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés