Ne reméld, hogy előre felismered a válságot!

2019. december 19. 20:24

Király Júlia
Facebook
Az én válságtörténetem talán legpesszimistább tanulsága ez: nincs megbízható válság-előrejelzés.

„A válságoknak hiába szinte teljesen egyforma és jól leírható a lefutásuk, számos kérdésre mégsem tudunk választ adni. Nem biztos, hogy minden buborékból válság lesz, lehet, hogy lassan leereszt a buborék, és szinte észre se vesszük, hogy volt. Nem biztos, hogy minden hitelexpanzió válságos véget ér.

Nem biztos, hogy a gazdaság egyre több pontján megfigyelhető pénzügyi nehézségek végül pánikba, összeomlásba torkollnak.

Tehát nem tudjuk, hogy a válságsémákra hasonlító sémákból válság lesz-e, vagy sem.

A világ legfelkészültebb közgazdászai manapság is azon tanakodnak, hogy a most megfigyelhető válságjelek vajon újabb globális pénzügyi és gazdasági válsághoz vezetnek-e, vagy most lágyan landol a világgazdaság. 2007–2008-ban a Lehman Brothers összeomlása előtt ugyanezeket a kérdéseket járták (jártuk) körül újra meg újra, szinte az utolsó percig bízva a békés lenyugvásban. Fiatal tanítványaimnak csak azt tudom tanácsolni:

Ne higgy a legszínesebb hőtérképekben, a legszofisztikáltabb szintetikus válság-előrejelző mutatókban, ne higgy semmiben!”

Van, amikor úgy állnak össze a kirakós darabkái, hogy pánik és összeomlás jön, van úgy, hogy csendesen elmúlik a válságfenyegetéssel terhes időszak. Az én válságtörténetem talán legpesszimistább tanulsága ez: nincs megbízható válság-előrejelzés. Csak utólag látjuk pontosan, hogyan illeszkedtek az egyes történetek, tények egymáshoz, és hogyan rajzolódik ki a pánik és a válság jól ismert mintázata.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindig azt bizonyitja, hogy a ballib nem ismeri fel a válságot. Azt sem ismeri fel, ha nincs válság.
Eddig is tudtuk, most miért bizonygatja?

Bizonyára igaz, hogy a válságot nem lehet előre biztosan látni. (Nem is ezt várjuk a politikusoktól és a gazdaságpolitikáért felelős állami vezetőktől.) Ám olyan gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni, hogy, ha mégis bekövetkezik, akkor minél kisebb károkat okozzon. Na ez nem teljesült 2007 előtt, ezért felelős Medgyessy Pétertől és Gyurcsány Ferenctől kezdve Király Júliáig mindenki, aki döntési pozícióban volt azokban az években, abban a politikai érában. Magyarország Görögország után a legsérülékenyebbnek bizonyult, miközben Lengyelországot meg sem érintette az egész, Csehországot pedig alig. Ezért persze funkciója alapján nem elsősorban Király Júlia a felelős, mivel azonban az akkori főnöke nem volt hozzáértő és koncepciózus vezető, nem vonhatja ki magát a felelősség alól. A miniszterelnökök utáni fő felelősök persze a pénzügyminiszterek, László Csaba, Draskovics Tibor és Veres János. Azért kell erre emlékeztetni, mert a második jóembert most megint kinevezték valahová Budapesten.

Ha nem is látjuk előre, készülni lehet rá. Ezt már a bibliai József is tudta, mikor a fáraó álmát megfejtette.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés