Kétszeresére emelte Bukarest a családi pótlékot

2019. december 19. 13:07

Heves politikai vita után, mégis ellenszavazat nélkül fogadta el szerdán a bukaresti képviselőház azt az ellenzéki javaslatot, hogy Romániában jövő évtől megduplázzák, 300 lejre (20 766 forint) növeljék a családi pótlékot.

2019. december 19. 13:07
null

A másfél hónapja kormányon lévő, a parlamentben további hat frakció támogatására szoruló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) megpróbálta elhalasztani a döntést az immár ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) erre irányuló javaslatáról, arra hivatkozva, hogy ki kell kérni erről az új kormány álláspontját, és meg kell vizsgálni a mintegy hatmilliárd lejes többletkiadással járó intézkedés költségvetési fedezetét.

Miután az ügyrendi javaslatot egyetlen szavazat különbséggel a többség elvetette, a PNL sem vállalta magára alig néhány hónappal a helyhatósági és parlamenti választások előtt annak kockázatát, hogy szembeszegüljön a Romániában gyermekpénzként emlegetett támogatás növelésével, annak ellenére, hogy az amúgy is 3,6 százalékos GDP-arányos hiánnyal megtervezett jövő évi költségvetésben ezzel a többletkiadással nem számoltak.

Szerdán valójában megismétlődött az idei állami költségvetés parlamenti vitája során korábban lejátszódott jelenet, csak fordított szereposztással. Akkor a még ellenzékben lévő PNL tett javaslatot a korábbi 84 lejes családi pótlék emelésére, amit a PSD végül a hiánycél 0,21 százalékpontos növelésével épített be a költségvetésbe, a későbbi választási kampányokban pedig már saját érdemeként igyekezett hasznosítani.

A családi pótlék újabb megduplázását és az ezzel kapcsolatos deficitnövekedést már csak Klaus Iohannis államfő közbelépése akadályozhatja meg, vagy halaszthatja el. Az elnök visszaküldheti megfontolásra a kihirdetésre váró törvényt a parlamentnek, vagy alkotmányossági óvást emelhet ellene.

Szerdán egy másik hasonlóan kínos helyzetet szintén egyetlen szavazattal sikerült kivédenie a képviselőházban a PNL-nek, amikor a PSD egy másik korábbi javaslatával szembesítette a kormánypártot. Miután kormányzásuk idején elfektették a javaslatot, a szociáldemokraták most váratlanul elővették és a szakbizottságban meg is szavazták azt a PNL-es kezdeményezést, hogy Románia további 3 százalékponttal, 16 százalékra csökkentse az általános forgalmi adót.

Az újabb áfa-csökkentés a kormány szerint 5 százalékra emelné az államháztartási hiányt.

A PNL-nek végül sikerült elérnie, hogy a tervezetet visszaküldjék a szakbizottságnak.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2020. január 07. 23:47
A már ma is három milliós cigányságuk gyors szaporodásnak fog indulni.
Agnieszka
2020. január 07. 23:47
" 3,6 százalékos GDP-arányos hiánnyal " Hol van az IMF, meg az uniós kötelezettségszegés? A kisantantnak mindent szabad?
3M..
2020. január 07. 22:26
Románia megteheti. Ma már jóval gazdagabb állam Magyarországnál, az állampolgárai pedig jóval módosabbak, a magyaroknál. Itt csak alamizsnát osztogat ez a fukar kormány, miközben ők dőzsölnek a javakban. Szebb Jövőt!
szbalint
2020. január 07. 22:25
Hazudik a pofád libsibolsi! Ha annyira jó ott, miért vagy még itt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik