Mindent megtesz a román kormány, hogy eltörölje a távközlési és energetikai kapzsisági különadót

2019. december 19. 13:03

Mandátumát kockára téve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással módosítja a bukaresti jobbközép kormány a szociáldemokrata elődje által idén bevezetett kapzsisági (2018/114-es számú) rendeletet, jelentették be a kabinet szerdai ülése után.

2019. december 19. 13:03
null

A törvényerejű jogszabály tervezett módosításával eltörlik az üzleti forgalom 2 százalékának megfelelő adót, amit az energetikai cégekre vetettek ki, és a távközlési cégekre kivetett (3 százalékos) adót – közölte Ionel Danca, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

Eltörlik továbbá a – negyedévente fizetendő, kapzsisági illetéknek nevezett, márciusban már harmadára csökkentett, de eredetileg az aktívák évi 1,2 százalékát is elérő – bankadót, amelyet azokra a pénzintézetekre vetett ki az előző, Dancila-kormány, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak.

A kancellária vezetője szerint a módosítás megmenti majd a nyugdíjrendszer második pillérét is, mivel már nem lesz kötelező a magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapoknak, hogy – a jelenlegi 11-szeresére – emeljék törzstőkéjüket. A szerdai kormányülésen megszavazott módosítás szerint mégsem lesz opcionális a kötelező magánnyugdíj, vagyis a befizető nem dönthet úgy, hogy a 25 százalékos nyugdíjjárulék egy részét (a bruttó bér 3,75 százalékát) az általa megjelölt magánnyugdíj-alap helyett az állami nyugdíjpénztárhoz irányítsa.

A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a bizalmatlansági indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.

A kapzsisági rendeletet módosítását és a jövő évi állami költségvetést is ezzel a módszerrel akarja hatályba léptetni a román kormány. Ludovic Orban miniszterelnök a kétkamarás román parlament hétfői együttes ülésén jelenti be a felelősségvállalást, vagyis az ellenzéknek a karácsonyi ünnepnapok időszakában lesz három napja arra, hogy – a törvényhozók legalább 25 százalékának támogatását megszerezve – bizalmatlansági indítványt terjesszen be a kormány ellen.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik