Bárkinek útlevelet adnának a német zöldek, aki klímamenekültnek vallja magát

2019. december 19. 13:11
A német külügyminiszter egy keddi nyilatkozatában kifejtette, hogy nem támogatja a klímaváltozás miatt hontalanná váló embereknek kiállítandó útlevél gondolatát, amely az ellenzéki Zöldek egy szövetségi (Bundestag-) parlamenti indítványában jelent meg, vitát indítva a német nyilvánosságban.

Heiko Maas a ZDF országos köztelevízióban a Zöldek indítványáról elmondta: nem értékeli nagyra azt a gondolatot, hogy „útleveleket állítgassunk ki” az éghajlatváltozás miatt hontalanná váló embereknek.

Mint kifejtette, a nemzetközi közösségnek a klímaváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítések fokozására kellene összpontosítania, ahelyett, hogy csekély megvalósulási eséllyel rendelkező, „viszonylag valószínűtlen dolgokat” helyez kilátásba.

A Zöldek minapi indítványa szerint a Bundestagnak fel kell szólítania a szövetségi kormányt, hogy az „értékalapú külpolitika” jegyében küzdjön az éghajlatváltozás hatásaként keletkező „migráció, menekülés és elűzetés” által sújtott emberek sorsának rendezéséért.

Így a kormánynak illetve a német diplomáciának tennie kell azért, hogy a klímaváltozás miatt az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek „a nemzetközi jogban rögzített egyéni mobilitási jogosultságokat” szerezzenek, és garantálják nekik azt a jogot, hogy áttelepülhessenek egy másik helyre a hazájukon belül, a hazájuk térségében, vagy adott esetben a régión kívül.

A globális felmelegedés miatt „létükben fenyegetett személyeknek” azt a lehetőséget is biztosítani kell, hogy alapvető emberi jogaik elvesztésének megelőzése céljából védelmet, és akár állampolgárságot is szerezhessenek biztonságos országokban, különösen olyanokban, amelyek kiemelkedően sok üvegházhatású, az éghajlatváltozást fokozó gázt bocsátanak ki vagy bocsátottak ki a múltban.

Mindennek biztosítása érdekében a kormánynak elő kell mozdítania az úgynevezett klímaváltozási útlevél vagy klímaútlevél (Klimapass) bevezetését. Az okmány megszerzését az első szakaszban az úgynevezett kis szigetállamok lakosságának kellene felkínálni – áll az indítványban, amelyben hozzátették, hogy ezen államok területe a klímaváltozás miatt lakhatatlanná válik.

A Zöldek indítványát Heiko Maas és pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mellett számos további politikai erő is bírálta, a legnagyobb példányszámú német újság, a Bild című tömeglap pedig azt a következtetést vonta le belőle, hogy az ökopárt a klímamigráció kapuinak megnyitásával német állampolgárságot kíván juttatni idegenek millióinak.

Hasonló meglátásról számolt be az ugyancsak ellenzéki, jobboldali és a migráció valamennyi formáját elutasító Alternatíva Németországnak (AfD) egyik társelnöke, Jörg Meuthen, aki egy közösségi portálon közölt bejegyzésében úgy vélte, a Zöldek a német állampolgárság klímamenekülteknek ajándékozásával valójában arra törnek, hogy felszámolják hazánkat.

Az ARD országos köztelevízió egy keddi összeállítása szerint a tények szemrevételezése alapján nem igazolható az az állítás, hogy a Zöldek német állampolgárságot követelnek az éghajlatváltozás miatt az otthonukat elveszítő emberek mindegyikének, a becslések szerint középtávon 140 millió főnek.

Ehelyett azt sürgetik, felkarolva a szövetségi kormány mellett működő klímaváltozásügyi független tudományos tanácsadó testület (WBGU) egy tavalyi tanulmányában ismertetett elképzelést, hogy az első világháború végére hontalanná vált emberek helyzetének rendezését szolgáló úgynevezett Nansen-útlevél mintájára vezessenek be egy új jogintézményt annak elkerülésére, hogy teljességgel ellehetetlenüljenek a klímaváltozás miatt földönfutóvá váló emberek.

Ugyancsak a WBGU elképzelését átvéve sürgetik azt is, hogy a méltányosság jegyében a kérdést az érintettek sorsának alakulásában jelentős felelősséget viselő államok, vagyis az éghajlatváltozást az üvegházgáz-kibocsátással történelmi távlatokban szemlélve leginkább előmozdító országok, például az Egyesült Államok, az EU tagjai, Kína, Oroszország, az olajkitermelő arab államok bevonásával rendezzék.

Az ARD összeállításában hozzátették, hogy a Zöldek javaslata kevéssé kiforrott, és nemigen várható, hogy megszerzi a Bundestag többségének támogatását. Az indítványról nem is szavaztak még, hanem a nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködés ügyével foglalkozó parlamenti bizottság elé utalták.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Bárkinek útlevelet adnának a német zöldek, aki klímamenekültnek vallja magát"

Végre nekem is lehet gyorsan és olcsón német útlevelem.

Klímamenekült, ettől már csak a szír klímamenekült státus a nagyobb, az már a holokauszt-sújtott utódot is übereli lassacskán, money-lag, bevételben...
Az pedig nem semmi.

Klímamenekült, ettől már csak a szír klímamenekült státus a nagyobb, az már a holokauszt-sújtott utódot is übereli lassacskán, money-lag, bevételben...
Az pedig nem semmi.

Németország második legnépszerűbb pártja. Nagy az agybaj arrafelé.

Centire 3 évvel a berlini tömeggyilkosság utàn.

A szocdemek meg a hozzátartozóknak adnak állampolgárságot. Gyuri bá meg várja a nagy Euró kötvény kibocsátást. Még AAA+ besorolással.

Híresebb hadvezérek is követték már el azt a hibát hogy jelentős operáció előtt nem néztek a térképre.

"Bárkinek útlevelet adnának a német zöldek, aki klímamenekültnek vallja magát"
És ennek tényét hogy fogják bizonyítani? Nézd milyen jó feketére lesültem a napon?

Nagy a Jó Isten állatkertje és nincs rajta kerítés...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés