Családok ünnepe

2019. december 19. 08:20

A gyermekes családok elégedettsége meghaladta a gyermektelenekét.

2019. december 19. 08:20
Vukovich Gabriella

„A párkapcsolatban élők boldogabbnak és az anyagi helyzetüket illetően is elégedettebbnek mondták magukat a 2016-os mikrocenzus alkalmával, mint a párkapcsolat nélkül élők, ezen belül a gyermekes házaspárok elégedettsége meghaladta a gyermektelenekét, míg az élettársak esetében fordított volt a helyzet.

A gyermekes házaspárok 76, a gyermektelenek 66 százaléka volt mindig vagy többnyire boldog a felvétel időszakában, míg az egyedülállóknak mindössze 52 százaléka.

A háztartások életszínvonalát jellemző, legfrissebb adatok szerint a gyermekes háztartások jövedelme az utóbbi években nagyobb mértékben emelkedett, mint a gyermekteleneké, bruttó jövedelmük 2018-ban 13 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ennek nyomán az egy főre jutó bruttó jövedelmük átlagtól való elmaradása évről évre csökken: míg 2015-ben 21 százalékkal volt kevesebb, addig 2018-ban már csak 16 százalékkal. Továbbra is számottevő azonban a különbség a két csoport fogyasztási színvonala között:

a gyermekes háztartások egy főre jutó fogyasztási kiadása 2018-ban kevesebb volt, mint a gyermektelenekének a kétharmada.

A szubjektív jóllét a háztartások anyagi helyzetével is összefügg. A jobb anyagi helyzetben levők elégedettebbek az életükkel, a személyes kapcsolataikkal, a munkájukkal, az anyagi helyzetükkel, és jobban bíznak az emberekben, valamint a saját jövőjükben, mint a kedvezőtlen jövedelmi viszonyok között élők.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata 2018-ban a népesség 19 százalékát érintette, ez az arány 2012-ben csaknem 35 százalék volt. Ezen belül 2012 óta mintegy másfél millióval, 28 százalékról 8,7 százalékra csökkent a súlyosan depriváltak száma.

Noha a gyermekes háztartások szegénységi kockázata továbbra is nagyobb, mint a gyermekteleneké, fokozatosan szelídül a köztük lévő különbség. Ehhez a pozitív változáshoz számos szakpolitikai intézkedés járult hozzá, melyek eredményeként egyre kevésbé differenciálja a háztartások életszínvonalát a gyermeknevelés költsége.

A legrosszabb helyzetben élők életkörülményeinek javítását a közelmúltban indult komplex, hatékony, diagnózisalapú társadalmi felzárkózási program támogatja.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. február 25. 14:25
"A szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata 2018-ban a népesség 19 százalékát érintette, ez az arány 2012-ben csaknem 35 százalék volt. Ezen belül 2012 óta mintegy másfél millióval, 28 százalékról 8,7 százalékra csökkent a súlyosan depriváltak száma." Majd jön tunya és megmondja, hogy "diszidáltak" a legjobban képzett mélyszegények.
12345
2020. február 20. 21:03
Kisgyerekes apukaként az a tapasztalatom, hogy gyerekem boldogabbá teszi az életemet, nem is kicsit. Sokszor jóval megnehezeti a mindenapjaimat gyerekem (kevesebb alvás, több házimunka, kevesebb idő magamra) de ezek a nehézségek eltörpülnek a plusz boldogság mellett amit ő okoz. Mindenkinek aki alkalmasnak érzi magát gyermek nevelésre, csak javasolni tudom a gyerek vállalást akár örökbefogadással is ha máshogy nem megy. Akinek gyermek nem adatik meg, annak sem kell szomorkodnia mert biztos vagyok benne, hogy más életútjai is lehetnek amiben teljesen kiteljesedhet élete.
BőröndÖdön
2020. január 29. 23:15
Mese,mese,meskete...:(
palicsi
2020. január 29. 23:15
Á kizárt dolog. Ez csakis Fideszpropaganda lehet, mer a Bangóné széttépte a családtámogatásról szóló előterjesztést tartalmazó papírt. A támogatói meg gondolom nem is veszik igénybe, így bosszantva a kormányt. Amennyi eszük van biztosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik