Információs defláció, avagy ez korunk legnagyobb inflációs egyenlőtlensége

2019. december 13. 16:58
A technológia világa csak azoknak kedvez, akik vásárolják, kedvelik és értik az új kütyüket. Ők egyre több és jobb szolgáltatáshoz jutnak hozzá: a legjobb példa erre, hogy az információ legfőbb fogyasztóinak, a közélet iránt érdeklődő és akadémiai embereknek ma korlátlan információ áll rendelkezésükre.

Korunk értelmisége vég nélkül pörgetheti a Wikipédiát vagy a Twittert, teljesen ingyen vagy épp Youtube-videókat, online kurzusokat hallgathatnak. Harminc éve ez nem létezett, vagy ha igen, értéke elképzelhetetlenül magas lett volna. Ezzel egy új, paradicsomi állapot jött létre azoknak, akik az információ nagyfogyasztói. Azt jelenti mindez, hogy az újságírók, akadémikusok és más érdeklődők számára az információt tekintve komoly defláció, azaz árcsökkenés történt az idők során: az ismert mondás szerint az információt minél többen fogyasztjuk, annál több lesz belőle.

Az új világ vesztesei Tyler Cowen közgazdász szerint azok, akik ragaszkodnak a személyes kapcsolatokhoz és az idejüket a barátaikkal, személyesen kívánják tölteni, mindezt rendszeresen. Amerikában a dugók felemésztik az ember idejét, így a személyes együttlét költségesebbé vált. Eközben az új világ haszonélvezői otthon maradnak és már internetes kapcsolatokon keresztül „ugrálnak” a világ legtávolabbi pontjai között és beszélgetnek érdekes emberekkel. Cowen vesztesnek tartja azokat is, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a legdivatosabb amerikai nagyvárosokban éljenek: New York, Los Angeles és San Francisco sokkal költségesebbé vált, a lakhatásban nagyon is volt infláció. 

Cowen úgy látja, akik szeretik az újat, azok előnyökre tehetnek szert. Akik pedig a régi szokásokhoz ragaszkodnak, például átugrani egy baráthoz személyesen, vagy akik a hagyományos elitnegyedekben szeretnének lakni, azoknak a költségeik komolyan növekedhetnek. Akik információfogyasztók, szeretik az újat, szeretnek a neten vitatkozni, érvelni és puszta szórakozásból írni, vagy akik szeretik a korlátlan választékot az internetes fogyasztásban, azoknak aranykor a mai, hiszen ezek nagy részét teljesen ingyen tehetik meg.

Cowen szerint az sem mindegy, hogy régi, vagy új típusú betegségben szenved valaki. Régi típusú probléma lehet az, amely személyes ápolást, rendszeres odafigyelést kíván, más esetekben viszont az új technológiák rengeteg problémát megoldanak. Gondolhatnánk egy 3D-nyomtatott művégtagra, vagy a színlátást visszaadó szemüvegre.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés