James Buttle

Magántulajdonú vulkán tört ki Új-Zélandon

2019. december 13. 19:18
14 halálos áldozata van a hétfői új-zélandi vulkánkitörésnek. Legutóbb hat áldozat holttestét sikerült kihozni a Fehér-szigetről, de kettőt még mindig keresnek. Kevesen tudják, hogy a vulkánt 1936-ban George Raymond Buttle részvénypiaci kereskedő vásárolta meg. Az ő fia, John Raymond Buttle 2006-ban hunyt el, ekkor örökölte meg három testvér a sajátos birtokot.

A sziget őrzői

Az üzletember később nem volt hajlandó eladni a szigetet a kormánynak, így ma is a Buttle Family Trust tulajdonában van. A sziget tulajdonosait hivatalosan is kinevezték a sziget őrzőinek, de turisták szervezetten látogathatják.

Nagy kérdés, hogy ki felelt a turisták biztonságáért. A magántulajdonú sziget adminisztratív napi ügyeit a kormányzat, nem pedig egy helyi önkormányzat intézi.

Örökségként vulkán

Peter, James és Andrew Buttle meglehetősen furcsa örökséget kapott 2006-ban, hiszen a köztudottan Új-Zéland legaktívabb vulkánja lett a birtokuk. George Raymond Buttle még 1936-ban egy kénbányász cégtől vásárolta meg a területet, kihasználva a nagy recesszióját.

A helyi maori törzs drámai vulkánnak nevezte a helyet és 1830-ban el is adta egy bányászcégnek, néhány hordó rumért. A bányászat 1914-re véget ért, amikor a vulkán egy fala leomlott, ekkor 12 bányász vesztette életét, akiket máig nem sikerült eltemetni.

Az új-zélandi kormány az ötvenes években kezdte érzékelni, hogy bányászat helyett a turizmusban válhatna hasznossá a sziget, de a család nem engedett a nyomásnak, így vált a sziget látogatható magánterületté.

1988-ban a vulkánszigetre 75 ezer dolláros adóalapot határoztak meg.

 

A három tulajdonos testvér egyike, Peter Buttle

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Összetett. Nyilván törvénytelenül ott tartózkodó személy minden kára saját kár (kivéve, ha mondjuk azért tettek fagyállót a borba, hogy a tolvajt megmérgezzék, de ez is erős határeset, mondjuk a magyar bíróság a tulaj felelősségét állapította meg).

Viszont a szigeten törvényesen tartózkodtak a turisták. Ha mondjuk rájuk dől a WC, vagy más módon a magántulajdon rendeltetésszerű használata közben szenvednek balesetet, akkor az a tulaj felelőssége.

Ezesetben viszont csak akkor, ha egy turista nem tudott arról, hogy a szigeten vulkán van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában