The Wall Street Journal: a Vatikán a péterfillérek csekély részét juttatja el rászorulókhoz

2019. december 12. 11:47

A Vatikán az elesettek megsegítésére felajánlott adományok, az úgynevezett péterfillérek legnagyobb részét költségvetési hiánya betömésére használja fel – írta exkluzív tudósításában internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap.

2019. december 12. 11:47
null

Vatikáni keltezésű tudósításában a lap úgy fogalmaz: az évente több mint

50 millió euró értékű adományokat a Vatikán a saját adminisztratív költségeire fordítja,

és a felajánlásoknak csak alig 10 százaléka jut el a rászorulókhoz.

Még a Szentszék falain belül is nagyon kevesen tudnak arról, hogy hová kerülnek a péterfillérek – írta az amerikai lap, hozzátéve, hogy csupán néhány tisztségviselő van részletesen tisztában ezzel. A lap mindazonáltal úgy tudja: a katolikus egyház vezetői közül egyre többen aggódnak amiatt, hogy félrevezetik a híveket az adományaik ügyében. „Ez tovább rombolhatja a Vatikán megítélését a pénzügyek terén Ferenc pápa irányítása alatt” – állapította meg a The Wall Street Journal.

Ingatlanügylet után péterfillér

Az amerikai lap utalt arra, hogy a Vatikán jelenleg is botránnyal küszködik egy átláthatatlan londoni ingatlanügylet miatt, amely – a lap szerint – hatalmi harcot robbantott ki az egyházi állam bürokratái között, és amelynek következtében a biztonsági szolgálat botrányba keveredett vezetője lemondásra kényszerült. A lap értesülései szerint

a londoni ingatlan megvásárlásához a péterfillérek egy részét is felhasználták.

Novemberben Ferenc pápa felhatalmazást adott – a korrupció gyanúja miatt – a vatikáni rendőrségnek az ügyben érintett irodák átvizsgálására. A lap ugyanakkor emlékeztetett: Ferenc pápa védelmébe vette azt a gyakorlatot, hogy a jótékony célokra felajánlott adományokat ingatlanbefektetésekre használják fel.

A The Wall Street Journal megemlítette azt is, hogy a múlt hónapban a

Vatikán tagságát felfüggesztették egy pénzmosás elleni nemzetközi szervezetben.

A lap tudósítója megkereste a vatikáni sajtóirodát, amely azonban nem kívánta kommentálni a péterfillérek felhasználásáról szóló információkat.

Az amerikai újságíró meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította: a Vatikán nemcsak tavaly, hanem az elmúlt öt évben is csak 10 százaléknyit költött a szegényekre a péterfillérekből.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Kass
2020. augusztus 17. 23:28
Ugyanigy müködnek az "alapitvanyok" tulnyomo többsege is! Ott is csak 10% vagy meg annyi se kerül, ha eggyaltalan a raszorulokhoz! Vagy a Karitasz penzadomanyokkal is hasonlo dolgok törtennek! Csak elösködnek a raszorulokon, semmi több ! Minden "segelyszervezet" vagy "alapitvany" csak kommersz, vagyis tiszta biznisz!
mokány
2020. január 14. 11:15
Pitiáner vigécek azok odaát. Mentségükre csak annyit, hogy globális gazdáik megrendelésére szajkózzák a hülyeségeket. Tudják a tudat ipar már csak ilyen.
Lakat_OS
2019. december 28. 04:31
Viszont ez a pápa nem fog lemondani, teljesen mindegy, milyen disznóságk derülnek ki. Sötét ügy Benedek lemondása, szinte példa nélkül álló eset, és mai is él még, tehát nem lehetett annyira rossz egészségügyi helyzetben, hogy le kelljen mondania. Ez a pápa egy szocialista, és egyértelműen Soros figurája, és Sorosnak komoly befolyása van a katolikus egyházban.
IV. Fawkes
2019. december 19. 17:59
Kár, hogy nem tudja a firkász úr, hogy a Denarius Sacti Petri, a Péterfillér a katolikus hívek által a római pápa támogatására gyűjtött összeg, felette egyedül a mindenkori pápa rendelkezik, ergo az ő dolga, hogy szentszéki kiadásokra költi vagy szegényeket ebédeltet meg belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik