The Wall Street Journal: a Vatikán a péterfillérek csekély részét juttatja el rászorulókhoz

2019. december 12. 11:47
A Vatikán az elesettek megsegítésére felajánlott adományok, az úgynevezett péterfillérek legnagyobb részét költségvetési hiánya betömésére használja fel – írta exkluzív tudósításában internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap.

Vatikáni keltezésű tudósításában a lap úgy fogalmaz: az évente több mint

50 millió euró értékű adományokat a Vatikán a saját adminisztratív költségeire fordítja,

és a felajánlásoknak csak alig 10 százaléka jut el a rászorulókhoz.

Még a Szentszék falain belül is nagyon kevesen tudnak arról, hogy hová kerülnek a péterfillérek – írta az amerikai lap, hozzátéve, hogy csupán néhány tisztségviselő van részletesen tisztában ezzel. A lap mindazonáltal úgy tudja: a katolikus egyház vezetői közül egyre többen aggódnak amiatt, hogy félrevezetik a híveket az adományaik ügyében. „Ez tovább rombolhatja a Vatikán megítélését a pénzügyek terén Ferenc pápa irányítása alatt” – állapította meg a The Wall Street Journal.

Ingatlanügylet után péterfillér

Az amerikai lap utalt arra, hogy a Vatikán jelenleg is botránnyal küszködik egy átláthatatlan londoni ingatlanügylet miatt, amely – a lap szerint – hatalmi harcot robbantott ki az egyházi állam bürokratái között, és amelynek következtében a biztonsági szolgálat botrányba keveredett vezetője lemondásra kényszerült. A lap értesülései szerint

a londoni ingatlan megvásárlásához a péterfillérek egy részét is felhasználták.

Novemberben Ferenc pápa felhatalmazást adott – a korrupció gyanúja miatt – a vatikáni rendőrségnek az ügyben érintett irodák átvizsgálására. A lap ugyanakkor emlékeztetett: Ferenc pápa védelmébe vette azt a gyakorlatot, hogy a jótékony célokra felajánlott adományokat ingatlanbefektetésekre használják fel.

A The Wall Street Journal megemlítette azt is, hogy a múlt hónapban a

Vatikán tagságát felfüggesztették egy pénzmosás elleni nemzetközi szervezetben.

A lap tudósítója megkereste a vatikáni sajtóirodát, amely azonban nem kívánta kommentálni a péterfillérek felhasználásáról szóló információkat.

Az amerikai újságíró meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította: a Vatikán nemcsak tavaly, hanem az elmúlt öt évben is csak 10 százaléknyit költött a szegényekre a péterfillérekből.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszerű a megoldás: a Vatikán maga hozza nyilvánosságra, mire költi a Péter-filléreket.
(Nem fog megtörténni).

Namost, az a helyzet, hogy a Péter-fillérek történelmileg mindig is a Szentszék fönntartására szolgáltak. Teljesen önkényes kijelentés, hogy "a szegényekre szánt". Az a Szent Antal persely, kezitcsókolom.

Megkérdezhetem, mi baja van a Wall Street Journalnak azzal, ha egy egyházi szervezet a hívei befizetéséből tartja fönn magát?

Hát igen, és most úgy őszintén, ez az elszámolás is: "nunciusok fizetésére ennyi Euró, Vatikáni Múzeum fönntartására annyi euró, maffiának amannyi, migránsoknak egy negyedik és földrengések áldozatainak egy ötödik." Örülünk?

Tisztára, mint a Jobbik.

Római katolikusként, Jézus Urunk hitvány szolgájaként idézem ide:
"a keresztény egyházak a bevándorlást menekülthullámként kezelik, és – Ferenc Pápa szavait követve – a befogadás fontosságára hívják fel a figyelmet... azonban ez valójában nem a befogadás, hanem önös haszonszerzés áll az egyházak migrációpártisága mögött, hiszen állami források híján a magánszektor milliárdosai felé fordulnak."

A nem tudjuk, kik Wall Streetje csak egy csuklógyakorlatot végez, rutinból, amikor fenyegeti az egyházat, hogy az tudja hol a helye.
Pontosan ott, ahol van, a tudjuk, kik markában, mint az egész nyugati félteke.
Erről szól a János Jelenések, a végidőkről, amikor a Gonosz dominanciája hatalmas méretűvé növekszik...

The Wall Street Journal miota nyomoz vatikani ugyekben is? Fegyelmezni kell a papat, nem eleg haladomodernbaloldali, vagy mi van?
Remelem, megijed es odatancol egyet.
Hiaba, a penz mindenbe belebeszel.

A WsJ gazdasági lap, de a vatikáni ügyekben kutyaütő: a Péter fillérek rendeltetése eleve az, hogy a pápa szándékára gyűjtsenek a hívők világszerte. A szegények javára sok más alkalomból gyűjt a katolikus egyház. Nincs még egy olyan szervezet, közösség a Földön, mely ennyire centrumba helyezné a szegények sokféle módon való támogatását: a betegápoló rendektől kezdve az összes plébánia karitász csoportjáig, az idősek gondozásától kezdve a Máltai Szeretetszolgálatig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés