Magyarország kiléphet az EU-ból

2019. december 12. 3:00

Steen Jakobsen
Portfolio
Az idei fő témánk „A bomlás motorjai”, Magyarország pedig jól passzol ebbe. Interjú.

„A múlt héten sokkolt minket azzal, hogy szokásos éves meghökkentő előrejelzései közé bekerült az is, hogy Magyarország 2020-ban lépéseket tehet az EU-ból való kilépés felé és 375-ig zuhanhat a forint az euróval szemben. Mekkora lehet ennek a reális esélye?

Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen egy politikai folyamatról beszélünk, ami matematikailag teljesen random. De szerintem elnézve Magyarország jelenlegi pozícióját, az EU-ellenes retorikát és az EU 7-es cikk szerinti eljárás kockázatát nem vehető nullára ez az esély.

Azt mondanám, hogy a következő három évben tíz-húsz százalék esélyt látok egy magyar kilépésre, ami persze azt jelenti, hogy még mindig 80-90 százalék az esélye ennek ellenkezőjének.

Hogy készülnek a mostanihoz hasonló meghökkentő előrejelzések a Saxonál? Hány lehetséges jóslatból választják ki végül a tízes listát? A legvalószínűbbeket veszik fel végül a listára?

Általában 50-100 különböző témánk és ötletünk van. Az idei fő témánk »A bomlás motorjai«, Magyarország pedig jól passzol ebbe. Egyrészt már jelenleg is van egy érzékelhető súrlódás az EU és a magyar kormány között, másrészt a jóslatunkkal akarjuk jelezni azt is, hogy mindez visszafordulást jelent a 2004-es uniós bővítéshez képest, amit eddig az Európai Unió legnagyobb győzelmeként értékeltek.

Ma Európa sokkal megosztottabb kelet-nyugati irányban, mint észak-déli dimenzióban. Nekünk pedig fontos, hogy erre figyelmeztessük az ügyfeleinket, hogy valós külső kockázatként számoljanak ezzel.

Ha most kellene tippelnie, akkor a tíz meghökkentő jóslat melyike fog a legnagyobb eséllyel megvalósulni 2020-ban?

Szerintem az Európán belüli feszültségek kiéleződése és a totális demokrata-győzelem az amerikai elnökválasztáson a legvalószínűbb. A Magyarországra vonatkozó előrejelzésünk teljesülésére látok a legkisebb esélyt 2020-ban, de a következő öt évben akár realitás is lehet az ország kilépése az EU-ból. Már csak a folyamat időigénye miatt sem kerülhet erre sor jövőre, ezért is fogalmaztam úgy, hogy a magyar kormány »lépéseket tehet« a kilépés felé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2021-ben eljön a világvége. Bár a jóslatnak alacsony a valószínűsége, de nem zárható teljesen ki. A Simpson családnak volt egy epizódja, amelyikben Homer hírügynökséget alapított és maga által kreált álhírekkel töltötte meg a weboldalát. Ez kb. ugyanaz.

Dehogy lépünk ki, majd csak a kegyelemdöfést adjuk meg neki, mint Antall József tette a KGST-vel.

Valóban! Ez LEHETETT volna a helyes megfogalmazás. Sokat kellHET még tanulnom.

Elmondtuk már százszor, hogy eszünk ágában sincs kilépni az EU-ból.
De azért, csak nyomatjátok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés