Csökken a kereskedelmi lánc profitja, annyit lopnak az opioid-függők Amerikában

2019. december 12. 13:30
Az amerikai Home Depot vezérei figyelmeztettek, hogy az amerikai opioid-függőség miatt kialakult válság már általuk is érezhető gazdasági károkat okoz.

A Bloomberg tudósított róla, hogy a gyógyszerfüggőségbe taszított amerikaiak sokasága próbál lopásból megélni, majd az üzletekből elemelt nagyobb értékű termékeket az utcán eladni. 

És bár azt gondolhatnánk, hogy egy-egy bolti lopást egy multicég meg sem érez, valójában a Home Depot működési profitja is csökkenni fog jövőre, amit a cég a lopásokkal hoz összefüggésbe. Craig Menear vezérigazgató szerint mindenhol ez történik a kiskereskedelemben Amerikában.

A Home Depot az első üzlet, amely a bolti lopások megugrását a függőséghez társítja. Eddig évi átlagosan 51 milliárd dollár veszteséget okozott a cégeknek Amerikában a bolti lopás, ami miatt a láncoknak új biztonsági megoldásokat kell bevezetniük.

Kérdéses persze, hogy a külső körülményekre való hivatkozás vajon nem csupán ürügyet kínál a cégek romló teljesítményének indoklására. 

Az amerikai vidéken végigsöprő opioid-válságról beszélt a Makronómnak a magyar származású közgazdász, John Komlós is, itt pedig arról írtunk, hogy bajba került az Amerika begyógyszerezéséből vagyonosodó család. Idén már gigabüntetést is kapott egy amerikai gyógyszergyártó, mert az általa forgalmazott készítményeket is felelősnek tartották az opioid krízis nagyságáért.

Ha tényleg az opioid-válság a felelős a kereskedelmi láncok profitjának csökkenéséért, akkor az egy szemléletes példát mutat arra, hogy a rövid távú, a társadalmi érdekeket figyelmen kívül hagyó üzleti szereplők mérhető károkat okoznak a gazdaságnak és akár saját maguknak is.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés