Kutatás: 500 városból Budapest a 79. leginnovatívabb

2019. december 11. 17:16
Az ausztrál 2thinknow Innovation Cities Global Index alapján Budapest a világ 500 vizsgált városa közül globális szinten a 79. helyen szerepel, Európában pedig a 27. helyen áll. Közben Pozsony a 367., Zágráb a 369., de Varsó is a 114. helyen áll, a régiós fővárosok közül egyedül Prága előzi Budapestet a 61. hellyel.

A rangsor megalkotásánál a kutatók a szélessávú internet sebességét és lefedettségét, a digitális átalakulást, a tömegközlekedés minőségét, a helyi és nemzetközi összeköttetéseket, a felsőoktatásban tanulók létszámát, az irodabérlés díjait és a közösségi munkára alkalmas irodák elterjedtségét, a startupoknak nyújtott városi támogatásokat és a befektetésekhez, valamint az akcelerátorokhoz való hozzáférést vizsgálták.

Az így felállított rangsorban Budapest a világ 152 országában található 500 leginnovatívabb városának rangsorában a 79. helyezett lett. 

A helyezés arról ad visszajelzést, hogy nemzetközi összevetésben a vizsgált város mennyi lehetőséget nyújt a vállalatok növekedéséhez és

adottak-e az infrastrukturális és intézményi feltételei annak, hogy helyi tudásból globális termék szülessen.

Közép-európai viszonylatban mindebben jól áll a magyar főváros. Míg Bécs a 25., Prága a 61. hellyel előzi Budapestet, de a magyar fővárosnál kevésbé innovatív nem csak Stuttgart, Rotterdam, Lisszabon, Edinburgh, Genf, Szentpétervár, hanem Varsó (114. hely), Bukarest (171. hely), Tallinn (212. hely), Krakkó (252. hely), Ljubljana (312. hely), Belgrád (317. hely), Pozsony (367. hely) és Zágráb (369. hely) is.

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés