Kutatás: 500 városból Budapest a 79. leginnovatívabb

2019. december 11. 17:16

Az ausztrál 2thinknow Innovation Cities Global Index alapján Budapest a világ 500 vizsgált városa közül globális szinten a 79. helyen szerepel, Európában pedig a 27. helyen áll. Közben Pozsony a 367., Zágráb a 369., de Varsó is a 114. helyen áll, a régiós fővárosok közül egyedül Prága előzi Budapestet a 61. hellyel.

2019. december 11. 17:16
null

A rangsor megalkotásánál a kutatók a szélessávú internet sebességét és lefedettségét, a digitális átalakulást, a tömegközlekedés minőségét, a helyi és nemzetközi összeköttetéseket, a felsőoktatásban tanulók létszámát, az irodabérlés díjait és a közösségi munkára alkalmas irodák elterjedtségét, a startupoknak nyújtott városi támogatásokat és a befektetésekhez, valamint az akcelerátorokhoz való hozzáférést vizsgálták.

Az így felállított rangsorban Budapest a világ 152 országában található 500 leginnovatívabb városának rangsorában a 79. helyezett lett. 

A helyezés arról ad visszajelzést, hogy nemzetközi összevetésben a vizsgált város mennyi lehetőséget nyújt a vállalatok növekedéséhez és

adottak-e az infrastrukturális és intézményi feltételei annak, hogy helyi tudásból globális termék szülessen.

Közép-európai viszonylatban mindebben jól áll a magyar főváros. Míg Bécs a 25., Prága a 61. hellyel előzi Budapestet, de a magyar fővárosnál kevésbé innovatív nem csak Stuttgart, Rotterdam, Lisszabon, Edinburgh, Genf, Szentpétervár, hanem Varsó (114. hely), Bukarest (171. hely), Tallinn (212. hely), Krakkó (252. hely), Ljubljana (312. hely), Belgrád (317. hely), Pozsony (367. hely) és Zágráb (369. hely) is.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2019. december 17. 17:24
Hát igen. Abból a mélységből, melybe elvtársaid lökték, nem olyan könnyű kikecmeregni, de nyugodj meg, most majd megint visszacsúszik. Minek nektek egyébként III metró? - Ezt már a kKari Geri is firtatja. Ja, megtalálta már Csepelt észak-Pesten?
Marcellus
2019. december 17. 17:23
Bp. jó helyezését nem kisebbítve érdemes megnézni azt is, hogy a környező országokból hány város fért fel az 500-as listára: Lengyelo: 5, Cseho, Románia, Szlovákia, Horváto: 2 (igaz ezek közül Pozsony, Kassa és Temesvár magyar város kellene hogy legyen...). Nálunk ezzel szemben Debrecen már nem szerepel a listán. Tehát a budapesti vízfej köszöni jól van, sőt erősödik, míg a magyar településhálózaton Trianon által okozott sebek még mindig nem gyógyultak be. Úgy látszik magyar sajátosság marad, hogy az ország első és második városa között 9x-es különbség van. Erre nem nagyon van példa más európai országban.
Menhetten
2019. december 16. 17:41
Irigykedhettünk az un átkosban, de most ebben a nagyon jól teljesítő, Európa motorja országban még jobban irigykedhetünk a rothadó nyugatra. Mivel már Orbán is rájött, hogy soha nem érjük utol, amíg ő van hatalmon, ezért inkább kelet felé orientálódik, de hát már alig van ott is olyan ország, amelyik rosszabb körülmények között él mint mi.minket senki ne oktasson jogállamiságból, akinek nem volt Aranybullája 1222-ben, pláne ne olyan országok, amelyeknek a lelkén politikai foglyok is száradnak (Dánia, Spanyolország), a fideszt pedig fennállása óta mindig csak támadják, de ők sose adják fel, mert különben is ők a világon a szabadság utolsó bástyái. Spanyolország budapesti nagykövetének is megtetszett Szájer ámokfutása, de nem az Aranybullás mártírkodás, hanem a politikai foglyos bullshit miatt. Aki kétharmaddal nem képes egyik napról a másikra megerőszakolni ehhez a törvényeket, az csukja be a boltot, nem?!
Kanóc
2019. december 16. 17:41
Mégis Budapesten tüntetnek állandóan, hogy minden szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik