Itt a magyar csodaüveg: új technológiával fejlesztett ki autós oldalüveget Salgótarjánban a Salgglas Zrt.

2019. december 11. 11:44

Több mint egymilliárd forintos beruházásban, új technológiával fejlesztett ki autó oldalüveget Salgótarjánban a Salgglas Zrt., a járműipari vállalat ehhez 380 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el; a terméket elsősorban a megnövelt utasterű személygépjárművekbe építik be.

2019. december 11. 11:44
null

Az innovációs projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a Salgglas Zrt. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán nyert támogatást. A műszaki újdonság fejlesztésén két évig dolgoztak.

Mint a közleményben írták, a projekt keretében a Salgglas Zrt. új autóipari termékek kifejlesztését, valamint a gyártásukhoz szükséges kísérleti technológia telepítését valósította meg. Ennek keretében jött létre a gyár új terméke, a csökkentett tűréstartományú ablakkivágással rendelkező üveg-az-üvegben, vagyis belső mozgatható oldalüveg a külső fix üvegben.

Az új termék előnye az autók cw-értékének (légellenállás) csökkentése, a jobb zaj- és funkcionális kialakítás (beázás védelem), valamint a gyártási hatékonyság növelése, tették hozzá.

A vállalat azt is megfogalmazta, hogy a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetben nagy fontossággal bír azoknak a piaci réseknek a megtalálása, ahol a cég az átlagosnál magasabb szintű hozzáadott értékkel bíró saját termékkel tud megjelenni. Az ezzel a technológiával gyártott termék elsősorban a megnövelt utasterű kisbuszból átalakított felső kategóriás személygépjárművekben jelenik meg oldalüvegként.

A beruházásnak köszönhetően öt K+F munkahelyet teremtettek.

Az 518 dolgozót alkalmazó Salgglas Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban 9 milliárd forint volt, ezen belül 3,8 milliárd a belföldi árbevétel. A megelőző évben 10,6 milliárd forint volt az árbevételük. 2017-ben 612, a múlt évben 401 millió forintos veszteséget könyveltek el.

A Salgglas ZRt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik. Magyarország első üveggyáraként itt kezdődött meg 1893-ban a táblaüveg-gyártás. A hagyományos húzott síküveg gyártás mellett, jelentős fejlesztések révén, a gyár az elmúlt évtizedek során korszerű biztonsági üveggyártást honosított meg Salgótarjánban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik