Focicsapatok, amelyek kecskéért, kolbászért vagy nyers húsért vásároltak játékost

2019. december 11. 11:34

Bakajannisz Péter
2006-ban a Quarter Legal Hornia román csapat 15 kiló kolbászért vásárolt játékost, de tavaly is volt olyan török csapat, amely 18 játékosát cserélte le tíz kecskére, mert ezt jobb befektetésnek tartotta.

Átigazolások újragondolva 

Egyre többen vélik úgy, hogy a foci ma már legalább annyira üzlet, mint sport, hiszen eszméletlen összegekért igazolnak játékosokat, vásárolnak csapatokat, de még a meccsnézés sem mindig olcsó. Ennek ellenére rengeteg esetet találunk, amely bizonyítja, hogy bár a foci üzletté vált, nem kell rengeteget költeni a játékosok leigazolására, legalábbis nem hatalmas pénzösszegeket. Bemutatjuk a legkreatívabb csapatok legokosabb húzásait, mert a szabad piacon a kreativitás is szabad, így akár sertéskolbásszal is lehet játékost vásárolni.

Pénz helyett kolbász

A legérdekesebb eset Romániába vezet minket, ahol 2006-ban a negyedik osztályban versengő Quarter Legal Hornia vásárolt egy játékost a második osztályból, de pénz helyett 15 kilónyi sertéskolbásszal „fizetett”. 

Az átigazolást követően a csapat szóvivője hangsúlyozta, hogy egy hétig gyűjtötték a kolbászt a játékos biztosítása érdekében, de biztosak benne, hogy megéri az ár.

Másnap a kolbászért megvásárolt játékos – Marius Cioara – kijelentette, hogy inkább visszavonul a focitól, hiszen az átigazolás híre rohamosan elterjedt a médiában és a focista köznevetség tárgyává vált. A román védő el is hagyta az országot és Spanyolországba költözött. 

„A kolbásszal kapcsolatos gúnyolódások nem mehettek tovább”, nyilatkozott a játékos. 

Az átigazolás emiatt ténylegesen sosem történt meg. És ha ez nem lenne kellően megalázó, a Regal Hornia követelte, hogy – mivel nem kapta meg a játékost –, az ÚT Arad adja vissza a 15 kiló kolbászt. 

Szintén hús volt a vételár, amikor 1998-ban Ion Radu a román negyedosztályban játszó Jiul Petrosanit a Valceára cserélte, ez két tonna nyers húsba került. Később a Jiul Petrosani tíz labdát kért az UT Aradtól Liviu Baiceáért cserébe. 

Pénz helyett sportszer

Egy másik eset még 1985-re vezet vissza, amikor a Crystal Palace szemet vetett Ian Wright csatárra, aki a félprofi Greenwich Borough csapatában játszott Angliában, heti 30 fontért. A Crystal Palace vezetői a csatár megszerzésének érdekében pénz helyett ekkor egy szettnyi súlyzót ajánlottak fel. Wright végül 117 gólt szerzett és a Crystal Palace egyik ikonikus labdarúgójává vált. 

Ez volt az első a bizarr üzletek sorozatából, mert azóta más játékosok sportruházatért, Norvégiában például a játékos súlyának megfelelő mennyiségű garnélarákért vagy épp fagylaltos fagyasztóért cseréltek csapatot.

Érdekesség, hogy míg 1984-ben a Billingham Townnál játszó Gary Pallistert mezekért, labdákért és egy hálóért adták át a Middlesbrough csapatának, később a játékost a Manchester United 2,3 millió fontért vásárolta meg.

Pénz helyett kecskék

Törökországban 2018-ban egy focicsapat, az ifjúsági (amatőr) Gülspor csapata 18 játékost cserélt le, mindezt tíz kecskéért. A klub vezetője a helyi CNN-nek elárulta, a kecskék tejéből és húsából szeretnének álladó bevételt termelni a csapatnak, így kívánják fenntartani és fejleszteni a csapatot. 

A török csapat nem állna meg tíz kecskénél, ugyanis tenyészteni is szeretnék az állatokat. Úgy számolnak, hogy hat év alatt már 140 kecskére gyarapodik az állomány, ami már stabil gazdasági alapot jelenthet számukra. Ez a szám nagyjából annyi, mint ahány játékosuk van.

„Nagy szükségünk van az állandó, saját bevételre, hiszen semmilyen állami és szponzori támogatást nem kapunk, a gyerekek számára viszont minél több befektetésre van szükségünk”, mondta a klub elnöke, Kenan Büyükleblebi.

Nem csak átigazolások

Olaszországban is történtek érdekes esetek, ahol egy 48 éves férfi a legendás Andrea Pirlo korábbi olasz nemzetközi labdarúgó-játékoshoz való hasonlóságát próbálta kihasználni, hogy drága termékeket szerezzen ingyen. 

A La Repubblica szerint mindez két évvel ezelőtt kezdődött, amikor a 48 éves férfi megpróbált egy drága órát vásárolni Torinóban, majd megismételte ezt Nápolyban és Bresciában, ahol ötezer dollár értékű ruhát is vásárolt. A férfi Andrea Pirloként mutatta be magát, és a kirakatok legdrágább termékeit választotta ki, elvitte a termékeket, mondván, Pirlo később beugrik és kifizeti ezeket. 

A korábbi Juventus játékos azonban észlelte a csalást, amikor a kifinomult csaló áldozatai kapcsolatba léptek vele, és a pénz kifizetését követelték. A férfi utánozta Pirlo kiejtését is, de 2019 nyarán az olasz rendőrség már nyomozott ellene.

Ráadásul egy alkalommal a 48 éves „csaló” időpontot foglalt Pirlo személyi orvosához is. Végül az egykori labdarúgó által benyújtott pert követően, az olasz hatóságok kivizsgálást rendeltek és a férfit a mobiltelefon-hívások nyomán megtalálták.

 Címlapképünkön a Bedale AFC focicsapata, akik kolbászgyáros szponzoruk tiszteletére kolbásznak öltöztek.

| sport | foci

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés