Segíti az életkor és nem alapján történő diszkriminációt a Facebook az álláshirdetéseknél

2019. december 11. 15:38
Egyre nagyobb nyomás nehezedik a Facebookra, hogy akadályozza meg az oldalán a diszkriminatív hirdetéseket. Két évvel ezelőtt a ProPublica és a New York Times ugyanis felfedte, hogy a vállalatok diszkriminatív álláshirdetéseket tettek közzé a Facebookon és a közösségi hálózat segítségével rejtették el az idősebb munkavállalóktól a munkalehetőségeket. Arról is beszámolt a nonprofit hírszolgáltató, hogy a vállalatok a Facebookot használják, hogy kizárják a nőket az álláshirdetésekből.

Nehezebb lesz hirdetni

A szakértők szerint ez a fajta kirekesztés illegális és ebben a szövetségi kormány is egyetért. Az Egyesült Államok Esélyegyenlőségi Foglalkoztatási Bizottsága (EEOC) arra a következtetésre jutott, hogy összesen hét munkáltató sértette meg az emberi jogokat azzal, hogy kizárta a nőket vagy az idősebb munkavállalókat, abból a körből, akik megtekinthették a Facebookon közzétett álláshirdetéseket.

„Ha elzárják az idősebb munkavállalókat a munkahelyi hirdetések megtekintésétől, akkor megsértik a diszkriminációellenes törvényeket” – mondta Jenny R. Yang, az ügynökség volt biztosa.

A törvényellenes hirdetések 2018-ban vagy annál korábban kerültek ki a közösségi oldalra. Azóta a Facebook kijelentette, hogy átfogó változtatásokat hajt végre a munkáltatók hirdetési feltételeiben.

2019-ben a Facebook már megállapodott több emberi jogi csoporttal arról, hogy nem teszi lehetővé a hirdetések célzását bizonyos kritériumok alapján, azaz egy álláshirdetést nem lehet majd csak a férfiaknak vagy a nőknek, esetleg egyes etnikumoknak megmutatni.

Rengeteg érintett

Az EEOC korábban négy társaságot említett életkori megkülönböztetés miatt (Capital One, az Edwards Jones, az Enterprise Holdings és a DriveTime Automotive Group). Három társaságra hivatkoztak életkori és nemi megkülönböztetéssel kapcsolatban is (Nebraska Furniture Mart, Renewal by Andersen LLC és Sandhills Publishing Company). A vállalatoknak felajánlotta az EEOC, hogy

közös megoldást találhatnak vagy a bírósághoz fordulhatnak.

A legtöbb vállalat nem reagált az őket ért vádakra.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés