London, Berlin és Moszkva a világ 20 legjobban megfigyelt városa között

2019. december 11. 17:45
A térfigyelő kamerák számát tekintve Budapest is felkerült a világ 50 legjobban megfigyelt városát összegyűjtő rangsorra a Comparitech kutatása alapján.

A Comparitech kutatása szerint Budapest a világ 50 leginkább megfigyelt városa közé tartozik, legalábbis ha a térfigyelő kamerák számát tekintjük. Az élen leginkább kínai városok találhatók. A zárt láncú videó megfigyelő rendszerű (CCTV) kamerák számos célt szolgálnak, kezdve a bűnmegelőzéstől a forgalmi- és ipari folyamatok figyeléséig. A Comparitech kiemeli a kutatásban, hogy a sok kamera nem mindig és nem feltétlenül eredményez biztonságos közérzetet.

A Comparitech kutatói a CCTV-kamerák, valamint kormányzati jelentések, rendőrségi weboldalak és cikkek segítségével végezték el kutatásukat.

Feltűnő, hogy a tíz legjobban megfigyelt város között nyolc Kínában található. 2022-ig Kínában várhatóan minden második emberre egy nyilvános kamera juthat. A Comparitech szerint egyébként

nincs összefüggés a nyilvános CCTV kamerák száma és a bűnözés szintje között.

A dobogót a kínai Csungking, Sencsen és Sanghaj alkotja, miközben London a hatodik és Atlanta a tizedik helyen található. A top 20-ba Londonon kívül csak Berlin és Moszkva fért be Európából.

Kína nagy fölénnyel vezeti a ranglistát a legtöbb CCTV kamerával, amelyek száma eléri a 200 milliót, de 2020-ig 626 millióra nőhet. Az ázsiai gigász az arcfelismeréses technológiák lelkes alkalmazója, az ilyen típusú kamerák viszont, gyakran korlátozzák az emberek szabadságát az ország egyedi társadalmi kreditrendszerével kombinálva. Ez azt jelenti, hogy ha valaki túl alacsony szintre kerül a társadalmi rendszerben, akkor kitilthatják bizonyos tömegközlekedési eszközökről. Itt írtunk arról, hogy hamarosan arcszkenneres azonosítással lehet majd Kínában netezni.

Budapest előkelő helyen

A magyar főváros a 36. helyen áll Athén előtt és az új-zélandi Auckland mögött. Budapesten a kutatás szerint 3,4 kamera jut ezer emberre és a bűnözési index 36,75 ponton áll, a biztonsági index pedig eléri a 63,25 pontot. Viszonyításképpen a dobogó felső fokán álló kínai Csungking bűnözési indexe 33,18 pont és biztonsági indexe 66,82 pont, viszont az ezer főre jutott kamerák száma ott eléri a 168-at. 

Régiónkból Budapest előtt végzett Varsó és Bécs, de kevesebb a térfigyelő kamera Prágában.

A kutatók jelzik, hogy a becslések alapjául szolgáló források széles köre és a CCTV kamerákkal kapcsolatos nyilvános információk általános hiánya miatt a tényleges adatok magasabbak vagy alacsonyabbak lehetnek a bemutatottnál.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés