Aláírták az új amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezményt

2019. december 11. 11:48

Aláírták az új amerikai-kanadai-mexikói szabadkereskedelmi egyezményt helyi idő szerint kedden délután a mexikói fővárosban.

2019. december 11. 11:48
null

Az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi néhány órával előtte jelentette be, hogy elhárultak az akadályok a három ország új kereskedelmi egyezményének amerikai kongresszusi ratifikálása elől is.

A házelnök közölte: a demokrata párti törvényhozóknak sikerült megegyezniük Donald Trump amerikai elnökkel a kereskedelmi egyezmény vitatott részeinek módosításában, így már amerikai részről is aláírható az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodást (NAFTA) felváltó, még tavaly kimunkált új kereskedelmi egyezmény (USMCA).

A dokumentumot Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes és Jesús Seade külügyminiszter-helyettes, mexikói főtárgyaló írta alá Mexikóvárosban.

López Obrador mexikói elnök külön köszönetet mondott Nancy Pelosinak, és hangsúlyozta, hogy az új egyezmény többet jelent, mint a három ország közötti egyszerű beruházási megállapodás. „Mexikót ez segíti majd a szociális gondok, köztük a migráció problémájának megoldásában” – jelentette ki López Obrador. Marcelo Ebrard, mexikói külügyminiszter is úgy fogalmazott: „ez nagyon jó hír Mexikónak. Csak azt mondhatjuk: a küldetés teljesítve”.

A kanadai miniszterelnök-helyettes azt hangoztatta, hogy a tárgyalások hosszú folyamata alapvető kihívást jelentett Kanada számára, de különösen örül a megállapodásnak, mert manapság világszerte rendkívül nehéz egyezményeket kötni.

Robert Lighthizer azt emelte ki: az Egyesült Államoknak is fontos, hogy az egyezmény sikereket hozzon Mexikónak.

Az aláírási ceremónián jelen volt Jared Kushner, Donald Trump elnök veje és tanácsadója is.

Az aláírás után nem sokkal Washingtonban Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közölte: a megállapodás amerikai kongresszusi ratifikálására várhatóan január elején kerül sor.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2019. december 17. 20:02
Elhárult egy akadály a kokaincsempészet elől.
ráadás-éve
2019. december 11. 15:52
A lobby.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik