Egyre kevesebb cég tartja a korrupciót széles körben elterjedt problémának

2019. december 10. 10:49

Noha a vállalkozásoknak még mindig jelentős hányada – uniós szinten 63 százalékuk, Magyarországon 80 százalékuk – tartja a korrupciót széles körben elterjedt problémának, arányuk uniós szinten 4 százalékkal, Magyarország esetében pedig 11 százalékkal csökkent 2017-hez képest – közölte az Európai Bizottság a cégek korrupcióval kapcsolatos véleményéről készített felmérésében.

2019. december 10. 10:49
null

A korrupcióellenes világnap alkalmából közzétett felmérés szerint a válaszadók szkeptikusak a korrupció elleni fellépést illetően.

Uniós szinten 51 százalékuk, Magyarországon 56 százalékuk tartja valószínűtlennek, hogy a korrupt személyeket és vállalkozásokat feljelentik a rendőrségnél vagy az ügyészségnél, illetve hogy az illetékes hatóságok lefülelik őket.

Magyarország közel az EU átlaghoz

A felmérés szerint a magyar vállalkozások mintegy hét százaléka tapasztalta mindössze, hogy valaki szívességet, ajándékot, vagy plusz pénzt várt volna el szolgáltatások teljesítése érdekében. Ez az arány az EU egészét tekintve 5 százalékos volt.

Amíg az unió egészében a cégek 30 százalékban, addig a magyar vállalkozások 24 százalékban tapasztalták azt az elmúlt három évben, hogy a korrupció meggátolta volna őket egy nyilvános pályázati, vagy közbeszerzéses eljárás elnyerésében.

A részrehajlást az üzleti életben ismerősök, vagy családtagok irányába az uniós válaszadók 45 százalékban, a magyar válaszadók 43 százalékban tartották elterjedtnek. Ez az arány a közintézmények tekintetében uniós szinten 42 százalékos, amíg Magyarországon 26 százalékos volt.

Az uniós vállalkozások 34 százalékban, a magyar cégek 24 százalékban tartották elterjedtnek a politikai pártok finanszírozását közbeszerzések elnyeréséért, vagy politikai döntéshozatalba való beleszólásért cserébe. Az adócsalást, vagy az áfa meg nem fizetését a magyar vállalkozások 20 százalékban tartották elterjednek, amíg ez az arány az unió egészében 30 százalékos volt. Egy szolgáltatásért cserébe ajándék, vagy ingyenes utazás felajánlását a magyar válaszadók 12 százaléka tartotta elterjedtnek, amíg ez az unióban 27 százalékos volt.

A megvesztegetést az unióban 23, Magyarországon 24 százalékban tartották meglévő jelenségnek,

amíg a kenőpénzek elfogadását a magyar cégek 29 százalékban, az unió egészében 23 százalékban tartották elterjedtnek - közölte az uniós bizottság.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forgacsevike
2019. december 19. 08:38
Merkel is megmondta, hogy Magyarország látványosan fejlődik és ez mutatja, hogy jól használják fel az UNIOS pénzeket.
fogas paduc
2019. december 19. 08:38
Minden estre az ellenzéki irányítású önkormányzatoknál hömpölygő folyamatok nem a te állításaidat támasztják alá. Sőt, a szeviép ügy, a IV metro esete sem. Egyre gyengébben muzsikálsz. Mi van veled? Szebb heresérvet!
józan paraszti ész
2019. december 19. 08:37
Ezt miből gondolod? Mert a felmérés szerint itthon csak többet beszélnek róla, de az unióban minden tekintetben több a korrupció.
silenceCZ
2019. december 19. 08:37
például ebben: " Az adócsalást, vagy az áfa meg nem fizetését a magyar vállalkozások 20 százalékban tartották elterjednek, amíg ez az arány az unió egészében 30 százalékos volt." ? Nem tudom emlékszel-e arra, hogy a moslékkoalíciósok országrontása alatt kb. senki sem fizetett ÁFÁt... hazudozzatok és fröcsögjetek csak, ez arra jó, hogy ebben mindenki elfárad és lassan meg sem hallja a mondókátokat. Mert nincs értelme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik