Abszurd jogi helyzeteket szülnek az muszlim házassági szokások az Egyesült Királyságban

2019. december 02. 18:05

A problémát az okozza, hogy míg a muzulmán vallás lehetővé teszi a többnejűséget, addig a nyugati típusú jogrendszerek, így az angol jog is a kölcsönös exkluzivitást írja elő. A probléma már a brit bíróságokat is bejárta. A brit kormány a muzulmán házasságok el nem ismerése mellett érvel, míg nővédő egyletek az elismerés mellett teszik le voksukat.

2019. december 02. 18:05
null

A muzulmán szokások és a nyugati jogrendszerek közötti eltérések számos esetben eredményeztek konfliktusokat a múltban. Most azonban egy olyan terület vált vitatottá, amely alapvetően befolyásolja az érintett felek mindennapjait. Ez a házasság kérdése. A probléma abban áll, hogy vajon ismerje-e el az angol jog a muzulmán többnejűséget, vagy pedig – ragaszkodva értékeihez – csak az egyik, polgári keretek között is megkötött házasságot ismerje el? 

A konkrét eset

Egy jelenleg is bírósági szakaszban tárgyalt konkrét ügy egyik érintettje Nasreen Akhter, aki muzulmán vallási és jogi szokások szerint lépett házasságra párjával, Mohammed Khannal. A pár 18 évig élt együtt, négy gyermekük született. Az Egyesült Királyságba történt költözésük után Akhter szerette volna, ha férje polgári keretek között is elveszi őt. Kahn azonban visszautasította mindezt, mivel feleségei közül egy másikat szeretett volna európai jog szerint is elismertetni. Mint ismeretes, az európai jogrendszerek nem ismerik a poligámia intézményét.

Melyik jog az erősebb?

Korábban egy brit családügyi bíróság kimondta, az ilyen, európai szerint nem hivatalos házasságok után is jogosultak a feleségek tartásdíjat kérni férjeiktől. Az ügy azonban nem állt meg, s a fellebbviteli eljárásba már a brit kormány is beszállt. A brit legfőbb ügyész, Geoffrey Cox szerint a korábbi ítéletet felül kell írni, mivel egy idegen vallási szokás nem keletkeztethet jogot a brit jogrendszer alapján. 

Válaszul egy női érdekvédő szervezet, a Southall Black Sisters elégedetlenségének adott hangot, mivel a brit kormány álláspontja értelmében a magukra maradt nőket semmilyen jog nem illeti meg, így kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Ráadásul saját közösségük előtt lejáratódnak, mivel – bár nem önszántukból – de kiléptek az iszlám jog biztosította poligámia keretei közül, ami egyértelmű feketepont saját közösségük szemében.

Ilyen problémákra a jövőben is lehet számítani

Az eset jól mutatja, hogy az ilyen jellegű, multikulturalizmussal kapcsolatos jogi problémákra nincs igazán jó megoldás. A brit jogrendszer eliszlámosodása semmiképpen sem örömteli fejlemény, viszont a magára hagyott feleségek helyzete sem könnyű. 
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyík
2020. január 04. 22:47
Nem azt ismerik el, várjál. Hanem az sérelmezik, hogy nem kap pénzt a nő válás esetén, mivel a Brit jog szerint a polgári esküvő lesz csak a házasság, tehát a nő nem jogosult - akivel eddig élt nem jogszerűen, muszlim vallás szerint - eltartásra. (tarhára) Szóval nyugodj meg, csak a jót szemezgetni ki megint a feminista ebből.
Mich
2019. december 27. 15:41
És ezek fecsegnek patriarkátusról Európában...
Mich
2019. december 27. 15:39
nővédő egyletek elismerik a muszlim többnejűséget... Ennyit ér, és ide vezet a feminizmus...
luzitanxaver
2019. december 09. 11:40
"Ráadásul saját közösségük előtt lejáratódnak, mivel – bár nem önszántukból – de kiléptek az iszlám jog biztosította poligámia keretei közül, ami egyértelmű feketepont saját közösségük szemében." Az irrelevancia klasszikus esete. Mellesleg ha a saját közösségük szemében ez fekete pont (és nem feketepont) _és_ ugye azt feltételezzük, hogy Angliában fognak élni (ami az alapján egyértelmű), akkor az egyúttal azt is jelenti, hogy a közösséggel is gond van. Na nem mintha ez eddig ne lett volna nyilvánvaló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik