Szakértő: Több mint 200 ezer állás szűnik meg a német autóiparban

2019. november 28. 19:27

Több mint 200 ezer állás szűnik meg a német autóiparban a következő évtizedben a legismertebb német ágazati elemző szerint.

2019. november 28. 19:27
null

Ferdinand Dudenhöffer a Bild című lap csütörtöki összeállítása szerint azzal számol, hogy 2030-ig a munkahelyek 10 százalékát számolják fel a német autóipari cégek, ami azt jelenti, hogy 234 ezer állás szűnik meg.

A duisburgi-esseni egyetem (UDE) autóipari kutatóintézetének (Center Automotive Research, CAR) társigazgatója kiemelte, hogy az ágazat a szigorúbb környezetvédelmi követelmények, az új meghajtási technológiák terjedése és a digitalizáció révén története legnagyobb szabású átalakulásán megy keresztül. Mint mondta, nem természeti törvény, hogy az autóipari óriáscégek a jövőben is meghatározó szereplők lesznek.

Az egyik legnagyobb hazai gyártó, az Audi 9500 állás megszüntetéséről állapodott meg a napokban a munkavállalói érdekképviseletekkel. A munkahelyeket fokozatosan, 2025-ig szüntetik meg, és nem elbocsátásokkal, hanem a nyugállományba vonuló munkatársak állásának felszámolásával és a korai nyugdíjazást ösztönző programokkal.

Az elemzői várakozások szerint más cégeknél is hasonló megoldásokat használnak majd, így az ágazat tömeges elbocsátások nélkül alakul át. A változás új munkahelyeket is teremt, így például az Audinál leépítés mellett létszámfejlesztés is következik,  2000 új állást hoznak létre a társaság jövője szempontjából fontos területeken, köztük az elektromobilitás és a digitalizáció területén.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2019. december 04. 03:49
Sok okos kecskepásztor szöcske zabáló analfabéta hív vírusos betolakodó még se emelte fel a német gazdaságot ...... németekben a kést jól tudják forgatni ...
istvánkeve
2019. november 29. 11:49
A politika rendkivül eredményes: egy autóipar kifejlesztése - ami a világszínvonal csúcsa - hozzáértö mérnökök ezreinek több évtizedes fejlesztöi munkáját feltételezi. Ehhez jó 80 - 100 év szükséges, amit most a mindent jobban tudó politikusok már kevesebb mint 5 év alatt tudtak sikerrel megkérdöjelezni. Amint azt már az iskolában is minden gyerek tanulta: a szocializmus legyözhetetlen! Így van ez ennek zöld változatával is!
qwrtzq
2019. november 29. 09:43
a "klímasemlegesség" ára mondjuk kérdés, hogy mennyivel lesznek klímasemlegesebbek, hogyha csupán annyi a történet, hogy németországon kívülre viszik a károsanyag kibocsátást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik