Forródróton jelenthetik a dohányzókat a görögök, 1500 eurós büntetés lehet a vége

2019. november 26. 20:43
Akár 1500 euró is lehet a dohányzás büntetése Görögországban, ahol a kormány megelégelte, hogy egy évtizede senki nem tartja be a dohányzást tiltó szabályokat. Forródrót, emelkedő büntetések és akcióterv a dohányzás ellen: Görögországban a lakosság 95 százaléka passzív dohányos és még a miniszterelnök nagyapja is tüdőrákos volt.

Elkezdték betartatni az évtizedes szabályokat

Az új görög dohányzásellenes törvény véget vet a dohányzásnak a 300 négyzetméternél nagyobb kaszinókban és a szórakoztató központokban, illetve kiterjeszti a dohányzási tilalmat olyan szabadtéri helyekre, ahol kiskorúak töltik idejüket, mint például játszóterek és különböző sportpályák, de még azokban a járművekben sem lehet dohányozni ezentúl, amelyben 12 évnél fiatalabb gyermek utazik.

Ha valaki játszótéren vagy hasonló helyen dohányzik, 200 eurós bírsággal nézhet szembe, de ha olyan gépjárműben gyújt rá, amelyben 12 évesnél fiatalabb gyermek ül, akár

1500 eurós bírságot is kaphat,

függetlenül attól, hogy az elkövető a gépjárművezető vagy csak utas. Az új szabályozást októberben jelentették be.

Közben elkezdtek terjedni a neten a klubkoncertekről tömegesen az utcára kivonuló dohányosokról szóló videók, ami Görögországban meglehetősen szokatlannak számít. Nem csak ők tartanak a büntetéstől, hanem a szórakozóhelyek is, őket 10 ezer euróra büntetheti a görög kormány.

Az új szabályokkal nehezen megbirkózó kreatív görögök már olyan megoldásokat osztanak meg egymással a neten, amelyek lehetővé teszik, hogy egyszerre bent is és kint is tartózkodjanak, ami a dohányzást illeti.

 

Mindenki passzív dohányos

November végén Kiriákosz Mitszotákisz miniszterelnök hivatalosan is elindította a kormány új dohányzásellenes akciótervét, hangsúlyozva, hogy ezzel fogják modernizálni a közéletet és az egészségügyet is. A miniszterelnök szerint az ellenség a dohány, nem a dohányosok. Rámutatott, hogy más országoknak sikerült kitiltani a dohányzást a közösségi helyekről és valójában a görögök is már 2009-ben törvényt hoztak az ügyben, de azóta a valóságban ebből semmi nem jelent meg.

Ezért most már egy forródrótot is elindítanak, amit bárki hívhat, jelentve, ha a dohányzási szabályozások megszegését tapasztalja. Görögországban szinte mindenki passzív dohányos, a lakosság 94,6 százaléka szív füstöt passzívan, ami a miniszterelnök szerint a kormány hibája. Hatból egy 15 éves fiú és nyolcból egy lány már dohányzik.

A miniszterelnök nagyapja is tüdőrákos volt

A dohányzás Görögországban évi 20 ezer halálért felelős, 700 ezer kórházban töltött napért és egymilliárd euró költséget jelent. Mitszotákisz felidézte 1979-es beszélgetését tüdőrákos nagyapjával, aki azt mondta neki, hogy az ő generációja még nem tudta, hogy a dohányzás káros, de a következő generáció már tisztában lehet ezzel.

A miniszterelnök szerint már most 70 százalékban teljesítik az emberek és a szórakozóhelyek a szabályokat, és ahogyan biztonsági övet és bukósisakot is megtanultak használni, úgy dohányozni is megtanulnak majd az emberek a bárokon kívül.

A kormány több pilléren keresztül cselekszik: igyekeznek megalapozni a nem dohányzás kultúráját és a megelőzést, növelni a nem dohányzók védelmét, erősíteni a leszokni vágyók támogatását és alaposan ellenőrizni a dohánytermékeket.

Görögország 2025-re harmadával szorítaná vissza a dohányzást.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés