Zöld toalettforradalom: óriási vízmegtakarítást eredményez az új vécékagyló-bevonat

2019. november 19. 17:45
Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.

A Penn Állami Egyetem tudósai szerint 90 százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot használják. Emellett a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat – ismertette a részleteket a BBC News.

A spray használatát, amely síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon, 50 öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot. A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmányukban rámutattak arra, hogy a találmány jelentős vízmegtakarítást eredményezhet. Naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naponta vécéöblítéshez használt friss víz mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának.

„Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását” – hangsúlyozta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szuper!
A csöveket a szennyvíztelepig, belülről bevonják vele?
50 öblítésenként?

Én is erre gondoltam. Ilyen kevés vízzel mekkora utat tud megtenni?

" a lényeg, hogy az ürüléket a lehető legszárazabban célszerű tartani, szellőztetni, faforgáccsal keverni, és akkor pontosan ugyanúgy komposztálódik, ahogyan minden állati trágya is."

Ez mind szép. És a nagyvárosokban, hogy oldanád meg a dolgot, ha olyan rossz találmány az öblítéses 'véce' :))) ?
Mert azért az mégiscsak abszurd lenne, ha pl. a Nagykörúton igyekeznénk szárazon tartani, szellőztetni, faforgáccsal keverni, stb. Aztán, mivel termőföld is kevés van Budapesten, bíbelődhetnénk a "kakatrans" szállító céggel, hogy vigye el a termést.
Mert ugyebár, ha ostobaság ez a vízöblítéses dolog, akkor valami ilyesmi várna ránk. Nem?

Amikor egy darabig vidéken élt egy városi srác szerzett bizonyos bölcsességet s
versrészletében leírta (taní-tani) :

"Nevetik a durvaorrú parasztot mikor trágyás szekerén elindul

hogy kenyérré kovászolja a földet"


(Zárójekben: A czikkbéli toalettforradalmár sikosítóanyag erősen baktériumtaszító, s imigyen bizonyára halálos mérge is alantabban a csatornák bugyraiban a szarlebontó baktériumoknak.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés