Morawiecki: Kultúrháborúval támadnának a gyerekeinkre, de a család fog győzni

2019. november 19. 17:34
Az új lengyel kormány nem engedi meg, hogy bárki ideológiai forradalmat robbantson ki Lengyelországban; ha mégis kitörne egy ilyen kultúrháború, ebből a normalitás, a család értékei kerülnének ki győztesen – hangsúlyozta keddi parlamenti programbeszédében az októberi parlamenti választások nyomán újból kormányfővé kinevezett Mateusz Morawiecki.

Elmondta: kormánya folytatni fogja családtámogatási politikáját, és újabb kedvezményeket vezet be. Ennek kapcsán hangsúlyozta: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt programja „a kulturális identitás építésén, a házasságon és a családon alapul”.

Szerinte minél hangosabban beszélnek ma új családmodellekről, annál világosabb, hogy kisebbségi kísérletekről és megoldásokról van szó. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a kivételek váljanak normává, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gyermekek jövőjét a család szilárd alapjára kell építeni.

„A gyermekek érinthetetlenek,

aki kezet emelne rájuk, (...) aki ideológiával mérgezné meg, aki elválasztaná szüleiktől őket, aki ideológiai tankönyveket írna számukra, az kultúrháborút akar kirobbantani Lengyelországban” – utalt Morawiecki a jelenlegi tantervekben szereplő iskolai szexuális felvilágosítás liberalizációjáról folyó társadalmi vitákra.

Hangsúlyozta: kormánya nem enged meg egy ilyen kultúrháborút. „Ha mégis akadnának olyanok, akik kirobbantanák, mi fogunk győzni, a család fog győzni, mint igazi lengyel érték” – tette hozzá.

Kilátásba helyezte egy új demográfiai stratégia bevezetését is.

Morawiecki a lengyelországi jólét két alapelemének nevezte a családot és a vállalkozókat. A kis- és közepes vállalkozóknak az adójogszabályok egyszerűsítését és további adókedvezményeket ígért.

Az Európai Bizottság által bírált lengyel igazságügyi reformról szólva leszögezte: folytatni fogják a reformot, és lerövidítik a sokáig húzódó pereket.

Felhívta az összes parlamenti pártot, hogy járuljanak hozzá a már bevezetett kiegészítő nyugdíjprogramnak (PPK), valamint a nyugdíjalapokba fektetett egyéni megtakarítások védelmének és örökölhetőségének alkotmányba foglalásához. A széles konszenzusra azért lenne szükség, mert a PiS az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan nem rendelkezik alkotmányos parlamenti többséggel.

Megerősítette: folytatják az idén bevezetett 13. havi nyugdíj kifizetését, 2021-től pedig a 14. havi nyugdíjat is bevezetik. Az utóbbi azoknak a nyugdíjasoknak jár majd, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb 2900 zlotynál (mintegy 226 ezer forint). Idetartozik a nyugdíjasok többsége.

Külpolitikai témákról szólva kiemelte: Varsó kész vállalni a maga felelősségét Közép-Európáért és az Európai Unióért. Bemutatott egy hatpontos tervet az EU számára, amely a brüsszeli bürokrácia korlátozásáról, az igazságos adóztatásról, a versenyképességről, a szolgáltatások szabad áramlásáról, valamint Európa és az Egyesült Államok biztonságpolitikai szövetségéről szól.

Mateusz Morawiecki kormányáról a szejm kedden este tart bizalmi szavazást. A PiS abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban, így nem kétséges, hogy az új kabinet elnyeri a parlament bizalmát.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahhoz, hogy a család ne a szó átvitt és lejáratott értelmében legyen az emberek agyába ültetve, több, munka- és energiaigényes lépést kell, sürgősen - míg a hajó el nem megy - megtenni!
A társadalom makro- és mikrokörnyezetét megmérgező multi, Soros-NGO-hatások, média, szórakoztatóipart kell helyre tenni,
KÜLÖNBEN NEM FOG MENNI, A GLOBÁL SPEKULATÍVOK HAMIS ISTENE, A BAÁL GYŐZELME TÖRVÉNYSZERŰ.
Ami a lényeg:
- Minden iskola köteles legyen a speciális tanítási igényű tanulók különválasztására. Hatékony, a célnak megfelelő oktatás csak alapfegyelemmel rendelkező osztályokban lehetséges. HA AZ ALAPFEGYELEM HIÁNYZIK, A KÉRDÉS MÁR AZ ISKOLÁBAN - HELYTEHOZHATATLANUL - ELDŐLT!
- Minden településen, ADÓKEDVEZMÉNNYEL, legyen lehetőség legalább heti egy alkalommal az ÉLŐ ZENÉS szórakozásra. Az ún. szórakoztatóipar egészségkárosító hatását progresszív, egészségügyi különadózással mérsékelni.
- Az iskolákban a tanterv a TÉNYEK egyszerű ismertetésÉRE ÉPÜLJÖN, nem kell ideológia, a tanuló képes felismerni a gonoszt és a jót.
- Az audiovizuális eszközöket, szórakoztatóipart, első helyen a filmforgalmazást NEMZETI felügyelet alá kell helyezni, ugyanígy az audiovizuális médiát, Interneten a facebook megtörésének előkészítését. A MÉDIA TERMÉSZETÉNEK megismertetését a tanulókkal, már fiatal korban, kezdve a népmesékkel, teljes keresztmetszettel, a befejezve a fantasy, horror, sex-pornó és mindenfajta ál"művészet"-tel.
Legfőbb helyen az ezeket pénzelők személyiségével, nemzetiségével, vallásával...
Ezek az alapok, amik a családot támogatják.
Ha nem támogatjuk a családot, a Soros/Rothschild and Co. könyörtelenül elpusztít bennünket.

Torgyánnak igaza volt, magyar-lengyel unió kellene.

Válaszok:
Senye Péter | 2019. november 19. 19:03

Magyarországon a cigány "családok" győznek.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. november 19. 19:13

Nem döntötték le a régi határköveket; azt mondják jó helyen vannak.

"A Visztulánál hajdan s ma is
Tréfás, dalos halászok ülnek
S Polóniának asszonyai
Új és új lengyelt egyre szülnek." (Ének a Visztulán. Ady Endre)

"...magyar-lengyel unió kellene."
OK, de a közös magyar-lengyel határ nem menne nagyon egyszerűen.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. november 25. 10:09

Nem feltétlenül a cigányság miatt, de ezt kifelejtettem:
18 éves kor alatti szüléseket Magyarországon közpénzből támogatni: az adófizetők elleni bűncselekmény, lopás, az állami források leszívásának tudatos alkalmazása.

Ez egy álom, attól, h. lehetetelen, még szép.

Lengyelország más. Náluk sikerült meglépni olyanokat, ami itt már reménytelen.Nem mindegy.

Ezzel együtt lehetne a kulturális kapcsolatokat sokkal szorosabbra fűzni. Nagyon sok mozi és TV filmet gyártanak, sok sorozattal, nem tudom, mi az akadálya, h ezeket megvegyük, vetítsük, akár felirattal.

Biztosan nívósabbak, mint a jelenlegi, elborzasztó mozi csatornák kínálatának többsége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés