Morawiecki: Kultúrháborúval támadnának a gyerekeinkre, de a család fog győzni

2019. november 19. 17:34
Az új lengyel kormány nem engedi meg, hogy bárki ideológiai forradalmat robbantson ki Lengyelországban; ha mégis kitörne egy ilyen kultúrháború, ebből a normalitás, a család értékei kerülnének ki győztesen – hangsúlyozta keddi parlamenti programbeszédében az októberi parlamenti választások nyomán újból kormányfővé kinevezett Mateusz Morawiecki.

Elmondta: kormánya folytatni fogja családtámogatási politikáját, és újabb kedvezményeket vezet be. Ennek kapcsán hangsúlyozta: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt programja „a kulturális identitás építésén, a házasságon és a családon alapul”.

Szerinte minél hangosabban beszélnek ma új családmodellekről, annál világosabb, hogy kisebbségi kísérletekről és megoldásokról van szó. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a kivételek váljanak normává, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gyermekek jövőjét a család szilárd alapjára kell építeni.

„A gyermekek érinthetetlenek,

aki kezet emelne rájuk, (...) aki ideológiával mérgezné meg, aki elválasztaná szüleiktől őket, aki ideológiai tankönyveket írna számukra, az kultúrháborút akar kirobbantani Lengyelországban” – utalt Morawiecki a jelenlegi tantervekben szereplő iskolai szexuális felvilágosítás liberalizációjáról folyó társadalmi vitákra.

Hangsúlyozta: kormánya nem enged meg egy ilyen kultúrháborút. „Ha mégis akadnának olyanok, akik kirobbantanák, mi fogunk győzni, a család fog győzni, mint igazi lengyel érték” – tette hozzá.

Kilátásba helyezte egy új demográfiai stratégia bevezetését is.

Morawiecki a lengyelországi jólét két alapelemének nevezte a családot és a vállalkozókat. A kis- és közepes vállalkozóknak az adójogszabályok egyszerűsítését és további adókedvezményeket ígért.

Az Európai Bizottság által bírált lengyel igazságügyi reformról szólva leszögezte: folytatni fogják a reformot, és lerövidítik a sokáig húzódó pereket.

Felhívta az összes parlamenti pártot, hogy járuljanak hozzá a már bevezetett kiegészítő nyugdíjprogramnak (PPK), valamint a nyugdíjalapokba fektetett egyéni megtakarítások védelmének és örökölhetőségének alkotmányba foglalásához. A széles konszenzusra azért lenne szükség, mert a PiS az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan nem rendelkezik alkotmányos parlamenti többséggel.

Megerősítette: folytatják az idén bevezetett 13. havi nyugdíj kifizetését, 2021-től pedig a 14. havi nyugdíjat is bevezetik. Az utóbbi azoknak a nyugdíjasoknak jár majd, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb 2900 zlotynál (mintegy 226 ezer forint). Idetartozik a nyugdíjasok többsége.

Külpolitikai témákról szólva kiemelte: Varsó kész vállalni a maga felelősségét Közép-Európáért és az Európai Unióért. Bemutatott egy hatpontos tervet az EU számára, amely a brüsszeli bürokrácia korlátozásáról, az igazságos adóztatásról, a versenyképességről, a szolgáltatások szabad áramlásáról, valamint Európa és az Egyesült Államok biztonságpolitikai szövetségéről szól.

Mateusz Morawiecki kormányáról a szejm kedden este tart bizalmi szavazást. A PiS abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban, így nem kétséges, hogy az új kabinet elnyeri a parlament bizalmát.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Torgyánnak igaza volt, magyar-lengyel unió kellene.

Nem döntötték le a régi határköveket; azt mondják jó helyen vannak.

"A Visztulánál hajdan s ma is
Tréfás, dalos halászok ülnek
S Polóniának asszonyai
Új és új lengyelt egyre szülnek." (Ének a Visztulán. Ady Endre)

"...magyar-lengyel unió kellene."
OK, de a közös magyar-lengyel határ nem menne nagyon egyszerűen.

Ez egy álom, attól, h. lehetetelen, még szép.

Lengyelország más. Náluk sikerült meglépni olyanokat, ami itt már reménytelen.Nem mindegy.

Ezzel együtt lehetne a kulturális kapcsolatokat sokkal szorosabbra fűzni. Nagyon sok mozi és TV filmet gyártanak, sok sorozattal, nem tudom, mi az akadálya, h ezeket megvegyük, vetítsük, akár felirattal.

Biztosan nívósabbak, mint a jelenlegi, elborzasztó mozi csatornák kínálatának többsége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés